Bjelančevine u majčinom mlijeku

Bjelančevine u majčinom mlijeku

Bjelančevine u majčinom mlijeku
  • Objavljeno: Petak, 24.07.2015.
  • Broj pregleda: 1.829
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Količina bjelančevina u majčinu mlijeku savršeno se prilagođava dobi i potrebama Vašeg djeteta u svakoj razvojnoj fazi.

Majčino je mlijeko uistinu izvanredno! Jeste li znali da se sastav majčina mlijeka mijenja ovisno o dobi Vašeg djeteta? To je zato što su potrebe djeteta tijekom njegova rasta i razvoja različite.

Ključni sastojak koji se mijenja su bjelančevine.

Majčino mlijeko u početku sadrži više bjelančevina jer su one potrebne djetetu kako bi moglo veoma brzo rasti, a kasnije se količina bjelančevina u majčinu mlijeku smanjuje zbog manjih potreba.

Postoji još jedan razlog zašto se udio bjelančevina u majčinu mlijeku mijenja ovisno o dobi djeteta, a to je da se on prilagođava količini majčina mlijeka koju dijete popije. U prvim mjesecima života dijete pije male količine majčina mlijeka pa je stoga u tom razdoblju udio bjelančevina u 100ml majčina mlijeka visok.  U sljedećim mjesecima života dijete pije veće količine majčina mlijeka zbog čega udio bjelančevina u 100ml opada kako bi potrebe rasta i razvoja djeteta i dalje bile zadovoljene.

Prilagodbom na sve sporiju brzinu rasta i povezano smanjenje zahtjeva za bjelančevinama, udio bjelančevina u majčinu mlijeku mijenja se kako bi savršeno zadovoljio potrebe dojenčeta.

Jedinstvena kvaliteta bjelančevina u majčinu mlijeku upravo je ono što ga čini tako posebnim.

Bjelančevine se sastoje od manjih sastavnica,  aminokiselina. Svaka aminokiselina ima specifičnu ulogu u zdravlju i razvoju djeteta te je stoga svaka od njih potrebna u točno određenim količinama. Upravo kombinacija tih aminokiselina u odgovarajućim količinama određuje kvalitetu bjelančevine. Na primjer, kvaliteta bjelančevina u majčinu mlijeku značajno se razlikuje od kvalitete bjelančevina u kravljem mlijeku.

Saznajte više u vaznosti i ulozi bjelančevina u majčinom mlijeku: www.bebe-nestle.hr