Razvoj i rast djeteta - 4. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 4. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 4. mjesec
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

Ako je beba bila u mogućnosti prepoznati vaše lice kada je bila stara samo nekoliko dana, sada je u mogućnosti to i pokazati. Oko polovice djece ove dobi počinje na očigled prepoznavati svoje roditelje.

Najvjerojatnije će se još uvijek smiješiti strancima, posebno kada ju gledaju ravno u oči i guguću ili razgovaraju s bebom. Pokušava dokučiti tko je tko u njenom životu, i definitivno preferira vas i partnera.

Vaša beba se može umiriti i uspostaviti kontakt očima s vama, ili može mahati rukama i smijati se od uzbuđenja kada vas uoči. Može čak i osjetiti vaš miris i doživljavati ga umirujućim.

Događa se veliki pomak u razvitku bebina mozga koji se podudara sa značajnim promjenama u ponašanju. Vaša beba je više usredotočena na vanjski svijet i više osjetljiva na promjene u svojoj okolini.

Dio mozga koji upravlja koordinacijom ruke i oka omogućuje bebi da prepozna objekte se sada razvija vrlo brzo. Sluh, jezik i miris su također postali receptivni i aktivni. Kada beba čuje vaš glas, može čak i gledati izravno u vas i početi gugutati.

Istraživanja pokazuju da djeca čiji roditelji govore s njima imaju znatno viši IQ i kasnije bogatiji rječnik od druge djece, pa je interakcija posebno važna upravo sada. Postavite čvrste temelje izlažući bebu različitim riječima.

Razgovarajte o okolini kada vodite bebu u šetnju, pokazujte i identificirajte objekte. Vaša beba još ne može ponoviti ove riječi, ali sprema sve podatke u svoje ubrzano razvijajuće pamćenje. Ako je vaš dom dvojezičan, beba će imati koristi od redovitog slušanja obaju jezika.

2. tjedan

Beba može sada energičnije udarati rukama i nogama. I dok joj kukovi i koljena postaju fleksibilniji, udarci su sve jači. Držite ju uspravno s nogama na podu i osjetite kako nogama gura prema dolje.

Vaša beba može priljubiti dlanove, otvarati i zatvarati prstiće. Potičite koordinaciju oka i ruke pružajući igračku za kojom će beba posegnuti.

Bebe jednostavno vole dodire. U stvari, to je važan dio rasta i razvoja. Kontakt kože pomaže da se beba i vi povežete, a može ju i umiriti ako je razdražljiva.

Beba će vjerojatno pokušati sve staviti u usta, pa izaberite pažljivo koja tkanina ju okružuje i kakve su joj igračke. Nemojte ju ostaviti samu ni sa čime što nije sigurno.

Blaga masaža ili poljubac u nos su snažan način da se opustite i zabavite s bebom. Pokušajte i vidite što najbolje odgovara vašoj bebi.

Za jednostavnu masažu stavite bebu na sigurnu i toplu površinu. Ulijte malo baby ulja ili biljnog ulja u dlanove i protrljajte ruke kako bi zagrijali ulje. Pjevajte ili pričajte bebi dok ju masirate. Obratite pozornost na bebin odgovor. Brzo ćete moći primijetiti što joj odgovara, a što ne. Sve što je potrebno je vaš nježan dodir.

3.tjedan

Napokon se bebini obrasci spavanja mogu početi smirivati, dajući vam malo odmora. Mnoge bebe stare 4 mjeseca spavaju punih šest sati preko noći, iako se još uvijek mogu buditi za povremeno hranjenje. Neke bebe tek sa 6 mjeseci ili kasnije počinju spavati kroz noć, tako da sve ovisi o vašoj bebi. Dva dnevna spavanja su sada uobičajena.

Vaša beba počinje vući zaključke o svijetu oko sebe. Ona gleda na sve s radoznalošću, čak i svoj vlastiti odraz.

Sjednite s bebom ispred ogledala. Beba neće shvatiti da je to zapravo njen odraz u ogledalu (to se obično počinje događati oko druge godine), ali to nije važno. Ona će sa zanimanjem gledati i promatrati što se događa. Može pokazati svoje oduševljenje i nasmiješiti se.

Beba može prestati sisati palac ili bocu kako bi poslušala vaš glas. Praveći buku oko bebe i opisujući čak i kućanski posao, povezujete se s bebom, ali ju također ohrabrujete da se izrazi. Pričekajte i vidite hoće li vam odgovoriti.

Kada ste s prijateljima, zadržite dijete u blizini tako da može čuti bogatstvo ljudske interakcije. Uživat će gledajući druge bebe ili kućne ljubimce.

Sve unutar dosega bebe je raspoloživo za igru. Dok ovladava vještinom hvatanja predmeta, dajte djetetu zanimljive stvari poput plastičnog ili gumenog prstena, igračaka koje se glasaju ili meke plišane igračke.

Beba će početi favorizirati jednu stranu neko vrijeme, a zatim će se prebaciti na drugu, ali još nećete znati da li je ljevak ili dešnjak dok ne bude stara oko 2 ili 3 godine.

4. tjedan

Kada se beba nalazi na trbuhu, podići će glavu i ramena visoko, koristeći ruke za potporu. Ovaj mini sklek pomaže u jačanju mišića i daje bolji pregled onoga što se događa. Ona vas, a i sebe čak može iznenaditi valjanjem na leđima.

Možete potaknuti ovu vještinu kroz igru. Stavite igračku sa strane. U slučaju da je beba zainteresirana preokrenut će se na leđa da ju dohvati. Ohrabrujte bebina nastojanja i osmjehujte se. Ona će možda trebati vašu sigurnost jer joj nova vještina može biti pomalo zastrašujuća.

Do sada, beba može reagirati na vašu prisutnost, glas, pa čak i vaše izraze lica bacakajući se i mašući rukama. Vaša beba, koja se do sada smiješila svima, može postati izbirljiva prema onome tko ju čuva.

U velikim skupinama ili s nepoznatim ljudima, beba može trebati vremena da se osjeća ugodno. Kada je sigurna u vašim rukama, vjerojatno će biti zainteresirana za interakciju s drugim ljudima.

Normalno je da se osjećate pomalo tjeskobno kada ostavljate bebu svojim roditeljima ili dadilji. Osjećaj nervoze zbog odvojenosti je znak da ste zabrinuti, ali naviknut ćete se na to da ste nakratko odvojeni od djeteta.

Vitashop