Razvoj i rast djeteta - 5. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 5. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 5. mjesec
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

Istraživači vjeruju da vaša beba sada može shvatiti sve osnovne zvukove koji čine njen materinji jezik. Od sada pa do 6 mjeseci života, beba će razviti sposobnost da prepozna neke vokalne zvukove, što znači da možete čuti riječi poput "ma-ma" ili "ta-ta." Dok stručnjaci kažu da je prerano za bebu da poveže te zvukove s vama i vašim partnerom, ipak je predivno čuti ih.

Možete potaknuti bebu da pokuša komunicirati zrcaljenjem ili oponašanjem njenih izraza i zvukova. Ona vas sada može pokušati oponašati.

Reagirajući kada beba stvara buku ili pokušavajući nešto reći, pomoći ćete dijetu da nauči važnost jezika. To će mu također pomoći da bolje razumije uzrok i posljedicu. To je odlično za bebino samopouzdanje. Počet će shvaćati da pobuđuje reakciju kada govori.

Prvih četiri do šest mjeseci života, beba dobiva sve hranjive tvari koje su joj potrebne od majčinog mlijeka ili formule. Ipak, roditelji često žele početi bebi davati krutu hranu.

Istina je da je bebin probavni trakt sada više razvijen kao i jezik, pa se čini logičnim da je vrijeme za početak hranjenja hranom poput kašica. Ali, postoje dobri razlozi da pričekate.

Kasniji početak s krutom hranom može smanjiti moguće alergijske reakcije. A ako mislite da će kruta hrana pomoći da beba spava cijelu noć, studije su pokazale da ne možete računati da će se to dogoditi.

Ako niste sigurni kada uvesti krutu hranu, razgovarajte sa svojim liječnikom.

2.tjedan

Vaša beba ima veći trbuh sada, tako da neće morati jesti tako često. Četiri ili pet puta dnevno će biti dovoljno, u stvari, osim ako beba nije isključivo dojena. U tom slučaju ona će još uvijek željeti jesti šest do osam puta dnevno.

Vaša beba može imati dvostruko veću težinu nego pri rođenju, a još uvijek dobiva na težini, naravno, unatoč drugačijem rasporedu hranjenja. Sadržaj majčinog mlijeka je također promijenjen, s više masti i minerala kako bi se udovoljilo bebinim prehrambenim potrebama.

Ne očekujte zrelost u bebinim prehrambenim navikama. Bebu je lako omesti sada, i obroci mogu postati frustrirajući jer se okreće za bukom ili ljudima. Možda ćete pokušati smanjiti ometanja hranjenjem u mirnoj, zatamnjenoj sobi.

Do sada, beba se može igrati sa svojim rukama i nogama. Ona je prilično zaljubljena u jednu radnju koju radi iznova i iznova dok je sigurna u rezultat. Zatim, ona će promijeniti stvari samo malo da vidi da li je rezultat različit.

Odjednom ste shvatili da je neobično tiho u spavaćoj sobi, a onda otkrijete da se beba, koja je do sada trebala vašu pažnju svakog trenutku, sama zabavlja u kolijevci.

3.tjedan

Iako je plač još uvijek najjači oblik komunikacije, beba razvija svoj smisao za humor tijekom petog mjeseca. Može se početi smijati ugodnim iznenađenjima, kao što je vaše lice koje se pojavljuje ispod deke ili igračka koja skače, pod uvjetom da nije previše glasna.

Potaknite bebu da se smije. Bebe uživaju u različitim zvukovima, a vi ne trebate posebne igračke ili instrumente da joj ih pružite. Jednostavno proizvodite zabavne zvukove, koristite smiješne igračke i zabavite se!

Ohrabrite dijete da eksperimentira i igra se s raznim predmetima. Pokrijte dijete čistom krpom kako bi ju zabavili nekoliko minuta. Promatrajte ju, držite i otkrijte što se događa kada isprobavate različite igre.

Dajte joj zvečku i vidite kako uživa u zvuku kojeg ona proizvodi kada ju zatrese. Igranje na podu je dobar izbor za ovu fazu, kada beba počinje istraživati uzrok i učinak radnji koje čini.

Bebe vide boje od rođenja, ali imaju poteškoća u razlikovanju sličnih tonova, kao što su crvena i narančasta. Bebe mogu primijetiti razliku između vrlo različitih boja, kao što su crvena, zelena i žuta. Kao posljedica toga, mlađa djeca često vole crno-bijelo ili visoke kontraste uzoraka.

Razlike u boji će postati jasnije, i beba je počela razlikovati slične nijanse. Sada je odlično vrijeme za knjige različitih boja, igračke i odjeću.

4.tjedan

Do sada, bebino fizičko kretanje dolazi brže i odlučnije. Kada leži na leđima, podići će glavu i ramena kao da želi da ju podignete. Ako je na trbuhu, raširit će ruke i noge i napraviti luk leđima. To je dobra vježba za jačanje vratnih mišića, i to će pomoći da razvije kontrolu držanja glave potrebnu za sjedenje gore.

Kada ste stavljali bebu u sjedeći položaj prije nekoliko tjedana, glava je zaostajala za rukama i ramenima. Sada, ona može predvidjeti smjer i glavom će ga slijediti zajedno s ostatkom tijela. Štoviše, kralježnica je ravnija, a to dopušta da sjedne ravnije, što oslobađa ruke za istraživanje i može posegnuti do željenog objekta.

Nakon što leđa i vratni mišići postanu dovoljno jaki da ju drže uspravno počinje shvaćati gdje staviti svoje noge, tako da neće pasti, a samo je pitanje vremena dok ne krene na puzanje, stajanje, hodanje i ostalo.

Vaša beba je dodala nove zvukove u svoj repertoar i može ih stalno ponavljati. Bebe ove dobi često postanu toliko zanesene novim sposobnostima da ih stalno ponavljaju neko vrijeme. To je normalno - bebe žele savladati jednu vještinu u potpunosti prije prelaska na sljedeću.

Vaša beba može pažljivo gledati usta kada govori i pokušati imitirati i izustiti suglasnike kao što su "m" i "b".

Nakon dobro uspostavljene noćne rutine, koja bi mogla uključivati kupku ili vrijeme za priču prije spavanja, beba može lakše zaspati. Dobro je držati se neke rutine kako bi beba shvatila kada je vrijeme za spavanje.

Vitashop