Posljednji dani trudnoće, priprema tijela za porođaj i trudovi, ali oni pravi

Posljednji dani trudnoće, priprema tijela za porođaj i trudovi, ali oni pravi

Posljednji dani trudnoće, priprema tijela za porođaj i trudovi, ali oni pravi
  • Objavljeno: Srijeda, 05.09.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Tijekom pripreme za porod i majčinstvo trudnicama često savjetujem da posljednje tjedne trudnoće posvete sebi, svom partneru i svojoj obitelji. Do tog trenutka stvari za bebu su već spremne , dom je prilagođen dolasku djeteta, torbe za rodilište već su pokraj vrata, a pripreme za porod u potpunosti su dovršene. Ono što nam preostaje je strpljenje i čekanje.

Kako je termin poroda samo procjena, on može biti točan, ali u većini slučajeva samo je okvirni datum kojem ne treba slijepo vjerovati. Kako bi si olakšale vrijeme čekanja, majke se trebaju posvetiti sebi, šetati prirodom, družiti se s prijateljima, čitati, odmarati i raditi sve ono što im u tom trenutku najbolje odgovara.

Kako se vaša trudnoća bliži kraju, primijetiti ćete da vam se događaju promjene koje do sada niste osjećali. Beba će se spustiti dublje u zdjelicu, a vi biste mogli osjetiti bol i bockanje jer se bebina glava tiska o dno zdjelice . Trbuh će se spustiti i postati nagnut prema naprijed, osjećat ćete da lakše dišete, a pritisak na mjehur će biti sve veći. U prvorotki, do spuštanja najčešće dolazi dva do četiri tjedna prije poroda, a u višerotki satima prije ili tijekom porođaja.

Neke trudnice ih osjete prije, neke kasnije, a neke uopće ne osjete lažne trudove. To su povremene i bezbolne kontrakcije maternice koje možemo tumačiti kao “vježbice” koje maternica izvodi kako bi dobila snagu za porođaj i rođenje vaše bebe. Nemojte se bojati, lažne trudove nećete zamijeniti za one prave. Oni su nepravilni, bezbolni i nakon nekog vremena potpuno nestanu.

Jedna od promjena je i sluzavi čep koji onemogućuje bakterijama ulazak u maternicu tijekom trudnoće. On je u obliku guste sluzi, ljepljiv, proziran ili ružičast, ponekad prošaran žilicama ili tragovima krvi. Majka ga može vidjeti i primijetiti i ne mora. Može ispasti danima prije ili uoči samog poroda. Kada je dijete potpuno spremno, u tijelu se počinju stvarati prostaglandini koji omekšavaju, skraćuju i proširuju grlić maternice. Ta povećana proizvodnja prostaglandina dovodi do pojačanih kontrakcija maternice da bi omogućila rođenje vašeg djeteta. Mnoge majke pod utjecajem prostanglandina u tijelu osjećaju mučninu, a nerijetko dobiju i probavne smetnje.

Tijekom pregleda liječnik će vidjeti da je vaš cerviks omekšao, skratio se ili stanjio. Za vrijeme poroda liječnik će vam reći da se cerviks počeo širiti tj. da ste se počeli “otvarati” (u prvoj trudnoći nestajanje vrata maternice počinje prije otvaranja, u sljedećima trudnoćama najčešće počinje kasnije).

Otvorenost se mjeri u centimetrima od 0 do 10 cm kako porod napreduje. U određenom trenutku tijekom porođaja će doći i do pucanja vodenjaka, tekućina će otjecati u obliku kapanja ili izlijevanja. Ako do toga ipak ne dođe, liječnik bi mogao probušiti vodenjak tijekom porođaja, ako to bude potrebno.

Kako izgledaju trudovi, ali oni “pravi“? Osjećaj je drugačiji od bilo kojeg koji ste do sada osjetili. Počinju laganim stezanjima koja s vremenom jačaju i dobivaju ujednačen ritam. Kod nekih žena započinju u predjelu leđa i sijevaju prema sredini trbuha ili preponama, kod nekih započinju visoko na trbuhu i kreću se prema donjem dijelu leđa... Mnoge majke trudove osjećaju kao bol, pritisak, grč u donjem dijelu leđa, kukovima i preponama.

Žene na trudove reagiraju na različite načine. Ono što je važno je dobra i kvalitetna priprema koja će vam omogućiti da se upoznate sa svim procesima i na najbolji način pripremite za ono što slijedi. Ako želite pratiti trudove, možete mjeriti dužinu truda od početka do njegovog smirivanja i učestalost od početka jedne do početka druge kontrakcije. Nemojte dozvoliti strahu da pojača vašu bol.

Ako ste odlučili roditi prirodno, prodišite svaki trud. Opustite se i uvijek imajte na umu da bol neće trajati zauvijek, a da kontrakcije guraju vašu bebu van i imaju pozitivnu svrhu. Postaju li vaše kontrakcije sve češće, dulje i intenzivnije, vrijeme je da se uputite prema bolnici.

Ako ste si odlučili olakšati bol lijekovima, napišite to u Planu poroda, a po dolasku u rodilište na raspolaganju će vam biti sredstva za ublažavanje boli. Informirani i spremni, uz educiranu pratnju koju ste odabrali, već ste učinili puno za sebe.

Doula Sanja Bukač Štritof, vaša tiha pratnja kroz trudnoću, na porodu i u danima babinja. Više o Sanji saznajte na njenoj Facebook stranici.

Vitashop