Trudnoća nakon pilule: sve što trebate znati

Trudnoća nakon pilule: sve što trebate znati

Trudnoća nakon pilule: sve što trebate znati
  • Objavljeno: Srijeda, 21.08.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Kontracepcija

Kako višegodišnje uzimanje pilula utječe na trudnoću? Ako ste pilule pili veći dio odrasle dobi kako bi se zaštitili od trudnoće, možda se brinete oko toga hoćete li moći začeti nakon što prestanete piti pilule.

Trebate znati da su neka istraživanja pokazala da duljina uzimanja pilula nema utjecaja na plodnost. Pilule funkcioniraju na način da sprječavaju oslobađanje jajašaca svaki mjesec. Nakon prestanka uzimanja pilula opet dolazi do ovulacije, bez obzira na to pijete li ih 5 mjeseci ili 15 godina.

Što se događa s tijelom nakon prestanka uzimanja pilula?

Kombinirane pilule, koje pije većina žena, sadrže estrogen i progesteron i kontroliraju razinu hormona kako bi spriječile ovulaciju.

Cervikalnu sluz čine gušćom, zbog čega spermiji teže dolaze do jajašca. Jednom kada prestanete piti pilule, trebat će nekoliko dana da ovi hormoni napuste tijelo, određeno vrijeme da se organizam navikne i da se regulira menstrualni ciklus.

Menstruacija nakon pilule

Možda ćete htjeti odmah pokušati začeti, ali pričekajte da se regulira menstrualni ciklus. Neke žene ovuliraju već u prvom tjednu nakon prestanka uzimanja pilula, a nekima treba čak nekoliko mjeseci da se sve vrati u normalu.

Imajte na umu da razni faktori utječu na menstrualni ciklus, uključujući tjelesnu težinu, stres i prehranu, bez obzira na to jeste li uzimali pilule ili ne.

Kada mogu zatrudnjeti?

Neke žene ostanu trudne tijekom uzimanja pilula, a neke nakon nekoliko tjedana. Također postoje žene kojima treba više vremena da ostanu trudne.

Plodnost je pod utjecajem godina i cjelokupnog zdravlja. Ako imate poteškoća sa začećem, nemojte okrivljavati pilule. Oko 85% žena zatrudni nakon godine dana pokušavanja, bez obzira na to jesu li uzimale pilule ili ne.

Kada mogu pokušati začeti?

Neke žene se brinu da hormoni pilula utječu na plodnost ili na bebino zdravlje ako pokušavaju začeti ubrzo nakon prestanka uzimanja pilula. U stvari, brojne žene zatrudne tijekom uzimanja pilula i nema dokaza koji bi upućivali da one smanjuju plodnost ili ugrožavaju bebino zdravlje.

I dok je sasvim sigurno pokušavati začeti odmah nakon prestanka uzimanja pilula, ne bi bilo loše da pričekate neko vrijeme, pripremite se fizički i psihički za sve što vas čeka.

Zašto neki liječnici savjetuju da čekam 2 do 3 mjeseca?

Ne postoji rizik ako pokušavate začeti odmah nakon prestanka uzimanja pilula, ali neki liječnici savjetuju da pričekate do trenutka kada 2 ili 3 menstruacije budu sasvim normalne.

Na taj način ćete biti sigurni koji je dan začeća, a vaš liječnik će vam moći bolje pomoći u praćenju razvoja bebe. Ako znate kada ovulirate moći ćete planirati unaprijed, stoga bi bilo dobro da malo pričekate sa začećem.

Što ako menstruacija nije redovita?

Ako je menstruacija bila neredovita i prije početka uzimanja pilula, velika je vjerojatnost da će se isto dogoditi nakon prestanka uzimanja pilula.

Pilula neće izliječiti probleme. Bez redovitih menstruacija može biti teško prepoznati ovulaciju, stoga pratite tjelesnu temperaturu, cervikalnu sluz ili uložite u proizvode za predviđanje ovulacije.

Ako ne dobijete menstruaciju prvi mjesec nakon prestanka uzimanja pilula, napravite test na trudnoću jer je moguće da ste ovulirali, a da to niste ni primijetili.

Vitashop