Želite dijete... Sada?

Želite dijete... Sada?

Želite dijete... Sada?
  • Objavljeno: Utorak, 17.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada je žena najplodnija?

Puno toga dovodi do odluke da ostanete trudni: razmišljanje, pripremanje, planiranje, a najbolje od svega - vježbanje! No, kada trenutak dođe i vi i vaš partner odlučite da je konačno vrijeme za dijete, želite da se to dogodi odmah. Ta želja za trudnoćom je ono što potiče neke žene na brigu o plodnosti.

Ženska plodnost počinje opadati u 27 godini, a s 35 godina žene se smatraju starijim rodiljama. Ideja o trudnoći možda zvuči dobro za budućnost. Evo kako možete zaštititi plodnost, tako da kada ste spremni, bude spremno i vaše tijelo.
Imate samo šest dana svaki mjesec najplodnijeg razdoblja koje zapravo počinje pet dana prije ovulacije i završava oko jednog dana poslije. To je zato što sperma (koja može preživjeti više od 100 sati) mora biti u gornjem dijelu jajovoda nakon što jaje izlazi iz jajnika. Začeće će se vjerojatnije dogoditi kada je odnos prije ovulacije, a ne poslije. Najbolja strategija je da imate seksualne odnose barem svaki drugi dan tijekom tog plodnog razdoblja.

Može biti teško znati točno kad imate ovulaciju. Čak i ako je vaš menstrualni ciklus svaki mjesec 27 dana, ovulacija se ne mora nužno održati u isto vrijeme svaki ciklus. Najbolje je imati odnose svaki drugi dan od 8 do 19 dana ciklusa (dan 1 je prvi dan mjesečnice). Možete na našem kalendaru ovulacije odrediti plodne dane za sebe.

Da li seks u određenim položajima povećava šanse za začeće?

Liječnici kažu da seksualni položaj nema nikakvog utjecaja na plodnost. Istina je, sperma ima samo nekoliko minuta da pliva u cervikalnoj sluzi, gdje će biti oslobođena u maternici tijekom sljedećih nekoliko dana. Uzdižući kukove na hrpu jastuka ili visiti naglavce u trenutku ejakulacije neće poboljšati šanse da se to dogodi.

Ima li kakvih simptoma koji bi mogli upućivati da će zatrudnjivanje biti teško?

Nažalost, ne. Većinu vremena, nema nikakvih simptoma, i stanja poput ciste jajnika, mioma, klamidije i sindromoma policističnih jajnika često budu nedijagnosticirani dok žena pokušava zatrudnjeti. Iznimka je endometrioza, koja može rezultirati značajnim bolovima za vrijeme spolnog odnosa ili menstruacije. Ako još niste imali pregled kako bi bili sigurni da ste zdravi i bez spolno prenosivih bolesti, učinite to sada.

Zašto je ženina starost toliko važna?

To je broj 1 odlučujućih čimbenika za plodnost. Naravno, možemo čuti o pedesetogodišnjakinjama koje su rodile, ali istina je, čak i sa in vitro oplodnjom (IVF), šanse da dobijete dijete u dobi nakon 45. godine su tek 1 do 2 posto. Kako žene postaju starije, njihov broj zdravih jajašaca se smanjuje. I oko 35 godine, sistem unutar tijela koji uzrokuje oslobođenje jajašaca ne radi kao prije što ovulacije čini težima i manje čestima.

Ako razmišljate o trudnoći kasnije u životu, potrebno je poduzeti određene korake upravo sada kako bi održali svoje tijelo na vrhuncu kada dođe vrijeme za bebu.

Da li su muškarci vječno plodni?

Ženska plodnost počinje opadati u ranim tridesetima i pada još brže u kasnim tridesetima i četrdesetima. Muška plodnost radi istu stvar, ali manje brzo. Razina testosterona pada oko 1 posto godišnje u muškaraca nakon 30. godine, i kao rezultat toga, njihov broj spermija može početi padati.

Testosteron se razlaže u masnim stanicama, posebno onima na trbuhu, tako da što više masnoće muškarac ima, to niža razina testosterona može biti. Rana intervencija može liječiti te probleme.

Može li uzimanje antidepresiva (ili drugih lijekova) stvarati poteškoće?

Antidepresivi su jedan od najčešćih lijekova, i općenito, ne utječu na menstrualni ciklus ili plodnost (za razliku od određenih lijekova za bipolarni poremećaj, koji mogu imati utjecaj na plodnost). Antidepresivi se ne preporučaju u trudnoći ili za vrijeme dojenja.

Ali i drugi lijekovi mogu ometati plodnost. Na primjer, neki (ne svi) antibiotici mogu promijeniti obrasce cervikalne sluzi, pa može biti teško odrediti kada ovulirate, i lijekovi za prehladu s antihistaminicima mogu zgusnuti ili isušiti cervikalnu sluz, tako da je teže za spermu da se poveže s jajašcem.

Može li stres dovesti do poteškoća sa zatrudnjivanjem?

64 posto žena pogrešno misli da je stres, koji nije zdravstveno stanje, ono što čini začeće teškim. U stvari, mnogi liječnici također vjeruju da postoji veza između stresa i plodnosti, ali ne postoje znanstvene studije koje dokazuju da stres smanjuje šanse za trudnoću.

Previše emocionalnog ili fizičkog stresa, konstantna briga ili treniranje za maraton mogu sniziti razine progesterona, što može ometati ovulaciju

Tako je za sada, najbolji savjet je da se opustite i pokušavate.

Vitashop