Bol u leđima tijekom trudnoće

Bol u leđima tijekom trudnoće

Bol u leđima tijekom trudnoće
  • Objavljeno: Petak, 16.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Koje vrste boli postoje?

Vaša maternica se širi i oslabljuje trbušne mišiće i stvara pritisak na leđa, a može pritiskati i živce u leđima. Osim toga, dodatna težina koju nosite znači opterećenje mišićima i zglobovima, zbog čega bol u leđima može biti još gora.

Također, hormonalne promjene tijekom trudnoće oslabljuju zglobove i ligamente koji spajaju zdjelicu s kralježnicom. Zbog toga možete osjećati manjak stabilnosti i bol tijekom hodanja, stajanja i sjedenja.

Vjerujte da niste sami, čak tri četvrtine trudnica osjeća bol u nekom razdoblju tijekom trudnoće. Najčešće se javlja u kasnijim mjesecima i pogoršava se kako se trudnoća bliži kraju. Ta bol može potrajati i nakon poroda, ali obično nestaje u roku od nekoliko mjeseci.

Postoje dvije osnovne vrste boli u leđima koje se javljaju tijekom trudnoće: lumbalna bol koja se javlja na području donjeg dijela leđa i bol stražnjeg dijela zdjelice. Neke žene osjećaju obje vrsti boli.

Lumbalna bol podsjeća na bol donjeg dijela leđa koju ste vjerojatno povremeno osjetili i prije trudnoće. Možete imati osjećaj da se bol širi i na područje nogu. Sjedenje ili stajanje duže vrijeme obično pogoršavaju bol, a najintenzivnija je na kraju dana.

Provjerite što uzrokuje bolove u leđima!

Veći broj trudnica osjeća bol na području zdjelice. Možete ju osjetiti duboko unutar stražnjice i bedara. Može biti uzrokovana aktivnostima kao što su hodanje, penjanje po stepenicama, okretanje u krevetu ili podizanje stvari. Položaji u kojima ste savijeni u struku (sjedenje na stolici i nagnutost prema naprijed) mogu bol učiniti još gorom.

Može li to biti išijas?

Kada se bol proširi na stražnjicu i bedra, vrlo lako se može zamijeniti s išijasom, koji je relativno rijedak za vrijeme trudnoće, javlja se tek kod oko 1% trudnica.

Ako patite od išijasa, bol u nozi će biti intenzivnija od boli u leđima, vjerojatno ćete osjetiti bol ispod koljena, na području stopala i nožnih prstiju. Bol će biti popraćena trncima i osjećajem utrnulosti.

Teži oblik išijasa može uzrokovati utrnulost u preponama i na području genitalija. Možete osjetiti poteškoće tijekom obavljanja nužde. Ako mislite da imate išijas, svakako posjetite liječnika.

Tko najčešće pati od boli u leđima?

Vjerojatnost da ćete osjećati bol u leđima je znatno veća ako ste ju osjećali prije trudnoće ili za vrijeme prethodnih trudnoća. Također, sjedilački način života, slaba fleksibilnost i slabi mišići leđa i trbuha povećavaju rizik od nastanka boli u leđima tijekom trudnoće. Blizanačka trudnoća i pretilost mogu povećati rizik od nastanka boli u leđima.

Vitashop