Unosite li dovoljno željeza?

Unosite li dovoljno željeza?

Unosite li dovoljno željeza?
  • Objavljeno: Utorak, 26.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Manjak željeza nije uvijek uzrokovan lošim prehrambenim navikama. Neke osobe imaju manjak željeza u tijelu zbog životnog stila, zdravstvenih problema, trudnoće i raznih poremećaja.

Primjerice, manjak željeza u tijelu može uzrokovati prekomjerno menstrualno krvarenje, veganski tip prehrane ili osobe s poremećajem u apsorpciji željeza. Liječnici ističu da neka stanja povećavaju rizik od nastanka manjka željeza u tijelu. 

Koliko željeza vam treba?

  • žene u dobi od 19 do 50 godina - 18mg dnevno
  • žene starije od 51 godinu - 8mg dnevno
  • muškarci stariji od 19 godina - 8mg dnevno
  • trudnice starije od 19 godina - 27mg dnevno
  • dojilje starije od 19 godina - 9mg dnevno

Trudnice

Tijekom trudnoće vašem tijelu treba više željeza, a tu količinu je teško unijeti samo putem prehrane. Redovitim ginekološkim pregledima i savjetovanjima ćete biti upućeni u sve što je potrebno za održavanje zdrave trudnoće pa tako i pravilan unos željeza putem prehrane i suplemenata.

Veganska i vegetarijanska prehrana

Vegetarijanci i vegan ne jedu meso (bogat izvor željeza), stoga je potrebno unositi preporučenu količinu putem namirnica biljnog porijekla. Preporučenu količinu željeza je teško dobiti samo putem prehrane ako u nju nisu uključene namirnice životinjskog porijekla pa liječnici vegetarijancima i veganima često preporučaju unos željeza putem suplemenata. Što se tiče preporučenih vrijednosti, vegetarijanci i vegani trebaju unositi čak dvostruko više željeza jer se željezo iz namirnica biljnog porijekla u tijelu ne apsorbira jednako kvalitetno kao iz namirnica životinjskog porijekla.

Poremećaji u apsorpciji željeza

Nedovoljna apsorpcija željeza se najčešće javlja kao posljedica konzumacije premale količine namirnica bogatim željezom. Nedijagnosticirane bolesti probavnog sustava također mogu otežati apsorpciju željeza u tijelu, kao i stanja kao što su pretilost i bolesti krvožilnog sustava, ali i uzimanje antacida. Važno je da se posavjetujete s liječnikom kako bi vaše tijelo dobilo dovoljnu količinu željeza.

Intenzivna tjelovježba

Ako je tjelovježba visokog intenziteta gubit ćete veću količinu željeza putem znojenja. Ako se nakon tjelovježbe osjećate umorno, a ne energično, velika je vjerojatnost da vam nedostaje željeza. Pravilna i ujednačena prehrana je posebno važna za osobe koje svakodnevno vježbaju. Obratite se liječniku ili nutricionistu koji će vas savjetovati o pravilnom unosu željeza prema vašim potrebama i navikama.

Darivanje krvi

Postoje osobe koje često darivaju krv. Uvjet za darivanje krvi je i preporučena razina željeza u krvi. Liječnici ističu da mnoge osobe koje žele darivati krv to ne mogu zbog preniske razine željeza u krvi. Nekoliko dana nakon darivanja krvi potrebno je obratiti posebnu pažnju na unos željeza. Ako niste sigurni u to koliko željeza vam je potrebno, posavjetujte se s liječnikom ili se nakon darivanja krvi posavjetujte sa stručnim osobljem.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.