Implantacijsko krvarenje u trudnoći

Implantacijsko krvarenje u trudnoći

Implantacijsko krvarenje u trudnoći
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nije neobično da se kod nekih žena u ranim stadijima trudnoće pojavi implantacijsko krvarenje. Svako krvarenje koje se ne odnosi na implantacijsko, može biti znak spontanog pobačaja. Oko 25% svih trudnoća završi spontanim pobačajem, a oko polovica prijetećih pobačaja se smiri i trudnoća se normalno nastavi.

Kad se pojavljuje implantacijsko krvarenje?

Implantacijsko krvarenje se javlja u vrlo ranom stadiju trudnoće, kao posljedica usađivanja oplođene jajne stanice u maternicu (endometrij). Implantacijsko krvarenje se javlja 6-12 dana nakon začeća. Ovo krvarenje bi se vremenski moglo poklopiti s danom kad očekujete mjesečnicu.

Znakovi implantacijskog krvarenja

Znakovi implantacijskog krvarenja se razlikuju od trudnice do trudnice. Obično je vrlo slabo, znatno slabije od normalne mjesečnice.

Boja implantacijskog krvarenja

Boja implantacijskog krvarenja može varirati od svjetlo crvene do smeđe. Svjetlocrveno implantacijsko krvarenje značida postoji aktivno područje krvarenja unutar maternice i da se krv brzo slijeva u vaginu. Može značiti da se implantacija upravo dogodila. Smeđa boja implantacijskog krvarenja se odnosi na staru krv. Kad vidite smeđi trag krvi, to znači da se prilikom usađivanja oplođene jajne stanice pojavilo malo krvi. Ta je krv ostala neko vrijeme u maternici, prije nego ste je primjetili na rublju.

Koliko dugo traje implantacijsko krvarenje?

U većini slučajeva, implantacijsko krvarenje traje od nekoliko minuta, do par dana. Ako traje duže od par dana, može se raditi o vaginalnoj infekciji ili opasnosti od spontanog pobačaja.

Koliko je obilno implantacijsko krvarenje?

Obilno implantacijsko krvarenje je neuobičajena pojava. Kod implantacijskog krvarenja obično primjetite crvenkasti ili smeđkasti iscjedak kod brisanja.

Grčevi

Može se dogoditi da implantacijsko krvarenje poprate grčevi. Možda ćete osjetiti samo grčeve, bez krvarenja. Razlog pojave grčeva je usadnja oplođene jajne stanice u endometrij, uslijed čega dolazi do kontrakcije mišića maternice. Ove kontrakcije pritišću završetke živaca, pa se zbog toga javlja blaga do umjerena bol, slična menstrualnoj, a traje oko 24 do 48 sati.

Što učiniti kad primjetite znakove implantacijskog krvarenja?

Nemojte paničariti ako imate neki od gore navedenih znakova implantacijskog krvarenja. 50% svih slučajeva implantacijskog krvarenja završi normalnom trudnoćom. Saznajte svoju krvnu grupu. Ovisno o partnerovoj krvnoj grupi i vašoj rhesus negativnoj krvnoj grupi, možda ćete trebati primiti injekciju Rh-imuno globulina unutar 24 sata od bilo kakvog krvarenja u trudnoći.

Ako sumnjate na trudnoću i smatrate da se radi o implantacijskom krvarenju, napravite test na trudnoću. Ukoliko je test pozitivan, a ne znate koji vam je Rhesus-faktor, obavezno se javite ginekologu.

Za vrijeme krvarenja nemojte stavljati tampon, kupati se ili imati seksualne odnose. Pratite da li se krvarenje pojačava ili smanjuje i koliko uložaka ste potrošili. Ako osjetite da se krvarenje pojačava ili traje duže od 2 dana, odmah nazovite liječnika.

Vitashop