Gljivične infekcije u trudnoći

Gljivične infekcije u trudnoći

Gljivične infekcije u trudnoći
  • Objavljeno: Petak, 21.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Procjenjuje se da jedna trećina zdravih osoba u organizmu ima gljivice iz roda Candida, a da pri tome nemaju nikakvih simptoma infekcije. Stoga se smatra da je ona sastavni dio normalne ljudske mikroflore. Pod određenim okolnostima međutim može doći do njenog pretjeranog rasta i nastanka infekcije.

Gljivične infekcije su vrlo učestale među ženama svih dobi, a osobito tijekom trudnoće i to u drugom tromjesečju. Iako gljivične infekcije u najvećem broju slučajeva nemaju veliki negativni utjecaj na samu trudnoću, često ih je teško kontrolirati i izazivaju neugodu koja utječe na kvalitetu života.

Gljivična infekcija rodnice nastaje poremećajem normalne vaginalne mikroflore gdje dolazi do povećanog rasta gljivica.

Uzroci same infekcije su raznoliki. U trudnoći su to hormonalne promjene te povećanje razine šećera u vaginalnom sekretu, a koji predstavlja idealno hranilište za rast gljivica. Ostali uzroci su kontracepcijske tablete, antibiotici, povišen šećer u krvi kod dijabetičara i dr.

Simptomi infekcije

Simptomi gljivične infekcije su iscjedak iz rodnice bijele boje, siraste konzistencije i bez mirisa s vrlo neugodnim simptomom svrbeža i peckanja intimnog područja. Simptomi su izraženiji nakon spolnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osjećaj peckanja i svrbeža.

Liječenje infekcije kod trudnica treba provoditi lokalno, a s obzirom na učestale povratne infekcije važnu ulogu ima prevencija.

Kako spriječiti?

Za sprječavanje ponovne infekcije kandidom važno je izbjegavati nošenje uske odjeće i sintetičkog donjeg rublja te ga zamijeniti pamučnim. Mokri kupaći kostim presvući neposrdno nakon izlaska iz bazena ili mora. Higijenu održavati proizvodima prilagođenim za njegu intimnog područja kako ne bi došlo do dodatnog poremećaja mikroflore. U prehrani je potrebno smanjiti unos ugljikohidrata i alkohola.

Pokazalo se da i primjena probiotičkih pripravaka može imati pozitivan utjecaj na samanjenje učestalosti gljivičnih infekcija rodnice.

Ojačajte svoju obranu organizma od Candide s Bio-Kult® Candeom®

Bio-Kult® Candea® sadrži sedam sojeva probiotičkih bakterija u kombinaciji s češnjakom i ekstraktom sjemenki grejpa.

Pomno odabrani probiotički sojevi osnažuju crijevnu mikrofloru i sprječavaju širenje i prianjanje patogenih gljivica u crijevima.

Češnjak i ekstrakt sjemenki grejpa pomažu u sprječavanju pretjeranog rasta gljivica u organizmu. Svakodnevnim uzimanjem Bio-Kult® Candee® pomažete osnažiti prirodnu obranu svog organizma od pretjeranog širenja gljivice iz roda Candida te od pojave gljivične infekcije. U slučaju trudnoće prije upotrebe potražiti savjet liječnika.

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 765
fax: +385 1 6595 700
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

Vitashop