Što učiniti kada se u školi i vrtiću pojave uši?

Što učiniti kada se u školi i vrtiću pojave uši?

Što učiniti kada se u školi i vrtiću pojave uši?
  • Objavljeno: Petak, 06.09.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Povratkom mališana u školske klupe i vrtiće stižu brojne epidemije karakteristične za dječji kolektiv. Među njima su i uši, sitni nametnici kojih se teško riješiti jednom kada do širenja zaraze dođe.

Nerijetko se pojavom epidemije ušiju počne širiti panika diljem kolektiva uslijed čega neki roditelji zbog srama odluče prešutjeti da je njihovo dijete dobilo uši čime je zarazu teško zaustaviti. Pojava ušiju nije i ne smije biti razlog za sram jer do zaraze dolazi nevezano uz dob, spol, osobnu higijenu i duljinu kose.

Iako ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose druge bolesti, ponekad ih se teško riješiti zbog nedovoljne informiranosti.

Prije polaska u školu i vrtić kroz razgovor objasnite djetetu da ne bi trebao s prijateljima dijeliti osobne stvari poput četke, kape, šešira i sličnih predmeta. Potencijalno rizična situacija tijekom koje vrlo lako može doći do zaraze je i selfie zbog bliskog kontakta s glavom drugog djeteta.

Jedan od znakova zaraze ušima je intenzivan svrbež, međutim u početku ovaj simptom može izostati. Upravo zato ako se u kolektivu pojavila ušljivost obavezno obavite detaljan pregled djetetova vlasišta. S obzirom na to da su uši velike oko 2,5 do 3,5 milimetra, a bojom su slične boji kože ponekad ih je teško uočiti stoga se prilikom pregleda možete koristiti povećalom i jakim svjetlom.

Veoma se brzo šire kolektivom, no srećom osim redovitih pregleda postoje i preparati koji djeluju preventivno kao što je Hedrin Protect & Go. Ovaj sprej klinički dokazano prekida životni ciklus ušiju prije no što se prime za kosu čime sprječava širenje zaraze. Potrebno ga je koristiti redovito kada se pojavi rizik od zaraze.

Povratak u kolektiv nakon zaraze ušima

Borba s ušima može biti dugotrajna i mukotrpna zbog brojnih zabluda zbog kojih liječenje nije efikasno. Kako ne biste griješili trebate znati da je uši nemoguće ukloniti bez odgovarajućeg tretmana, a šišanje i farbanje kose nije metoda eliminacije ovih nametnika.

Ako ste u kosi djeteta pronašli znakove zaraze ušima obavezno obavijestite osoblje škole ili vrtića te pregledajte vlasište ostalih ukućana. Zaraženo dijete bi trebalo ostati kod kuće sve dok ne provedete tretman protiv ušiju.

Tretmani na bazi pesticida mogu imati opasne nuspojave i djelovati nadražujuće za nježno dječje vlasište. Hedrin nudi cijelu liniju proizvoda za tretiranje ušiju bez pesticida koji su istovremeno učinkoviti prema ušima, ali nježni prema dječjoj kosi.

Hedrin Once spray gel već nakon jedne primjene u roku od 15 minuta uklanja uši i gnjide iz kose. Zahvaljujući obliku spreja lako se nanosi i nije štetan za zdravlje, a svojim mehaničkim djelovanjem fizički ubija uši.

Mukotrpno iščešljavanje ušiju iz kose napokon postaje stvar prošlosti. Jednom kad su uši uništene, možete ih ispiranjem lako ukloniti iz vlasišta. Tjedan dana nakon provedenog tretmana potrebno je ponovno pregledati vlasište kako biste bili sigurni da su se uši potpuno povukle.

Svi medicinski proizvodi Hedrin sigurni su za upotrebu od najranije dječje dobi, već od 6 mjeseci starosti, odnosno 1 godine za Hedrin All in One šampon, kao i za trudnice.

HED-AD-008-02092019

Vitashop