Kako trudnoća mijenja vašu kožu?

Kako trudnoća mijenja vašu kožu?

Kako trudnoća mijenja vašu kožu?
  • Objavljeno: Srijeda, 27.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaš trbuh nije jedino mjesto na tijelu koje se mijenja pod utjecajem trudnoće. Trudnoća donosi brojne promjene, ne samo psihičke, već i fizičke.

Vaša koža jedan dan može biti prekrasna, a drugi dan puna prištića. Nekim ženama trudnoća uzrokuje nastanak strija i diskoloracije kože. Također može uzrokovati hiperosjetljivost kože, zbog koje možda nećete moći nositi omiljeni nakit.

Razlog svih ovih promjena su promjene u razini hormona. Promjene razine estrogena i progesterona utječe na kožu trudnica. U nastavku saznajte što vas sve čeka i što možete očekivati.

Trudnički sjaj i čist ten

Stručnjaci vjeruju da su za ovo zaslužni hormoni, pojačano oslobađanje ulja i povećanje volumena krvi za čak 40%. Hormonalne promjene će svaku stanicu vašeg tijela opskrbiti s još više kisika.

Još jedan razlog trudničkog sjaja je nakupljanje kilograma. Oni će ispuniti vašu kožu, zategnuti ju i učiniti ju glatkom, sjajnom i bez bora.

Prištići

Povećanje razine progesterona će uzrokovati povećano oslobađanje sebuma (ulja), što može uzrokovati nastanak prištića i akni. Odaberite proizvod za čišćenje lica, ali pažljivo. Izbjegavajte proizvode koji sadrže retinol, retinoide i salicilnu kiselinu jer rezultati nekih istraživanja upućuju da mogu uzrokovati urođene poremećaje kod djeteta.

Retinoli i retinoidi su derivati vitamina A, a visoka razina vitamina A može uzrokovati urođene poremećaje kod djece. Iako ne postoje sigurni dokazi da štete djetetovom zdravlju, najbolje bi bilo da ih izbjegavate za svaki slučaj.

Tamne mrlje

Čak 50% trudnica dobije melazmu, odnosno tamne i velike mrlje na licu, što se naziva i hiperpigmentacija. Povećane razina hormona, uključujući estrogen i progesteron, ali i hormone koji potiču proizvodnju melanina, koji regulira boju kože, su najizraženije tijekom trećeg semestra.

Nažalost, trudnice imaju samo 2 opcije da izbjegnu nastanak tamnih mrlja. Jedna je izbjegavanje sunca, a druga jest korištenje zaštite od UV zračenja. Nakon poroda možete početi koristiti proizvode koje će mrlje učiniti manje vidljivima.

Lijepa kosa

Svaka dlaka raste 2 do 6 godina, zatim se nekoliko mjeseci odmara te potom otpada. Kod trudnica ta faza odmaranja dlake traje dulje, zbog čega je kosa gušća.

Nokti su također čvršći i duži. Trudnoća će povećati razinu hormona, volumen krvi i vode, osigurava više kisika  i nutrijenata svakoj stanici vašeg tijela.

Pojačana dlakavost

Dlake mogu pojačano rasti svuda. Na intimnim dijelovima tijela, pazusima, rukama pa i licu. Depilatori i kreme za izbjeljivanje su dobar izbor.

Ipak, dobro pazite na proizvode koje ćete koristiti jer neki sadrže štetne spojeve koji se putem kože mogu apsorbirati u krvotok i negativno utjecati na razvoj bebe.

Čak i postupci kao što je depilacija voskom mogu biti naročito bolni i uzrokovati osip. Najbolje bi bilo da koristite dobru  staru britvicu. Koliko god to može biti naporno, najsigurnije je i najmanje će vas iritirati.

Osjetljiva koža

Nećete samo psihički biti osjetljiviji, već i fizički. Trudnoća može vašu kožu učiniti toliko osjetljivom da će vam neka vlakna ili nakit smetati.

Koristite nježne proizvode bez alkohola i parfema. Nosite udobnu pamučnu odjeću. Uložite u udoban donji veš koji vam neće smetati i trudnoću će učiniti ugodnijom.

Madeži

Madeži mogu postati veći, a čak se mogu stvoriti novi. Dobro bi bilo da posjetite liječnika ako primijetite nove madeže, naročito ako su nepravilnog oblika.

Ponekad madeži mogu izrasti i na licu. Nekim trudnicama smetaju i žele ih ukloniti. Ipak, najbolje bi bilo da ih uklonite tek nakon poroda, ali ne odgađajte uklanjanje ako su kancerogeni.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE