Trudnoća, alkohol i cigarete NE IDU zajedno!

Trudnoća, alkohol i cigarete NE IDU zajedno!

Trudnoća, alkohol i cigarete NE IDU zajedno!
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U trenutku spajanja muške i ženske spolne stanice stvara se novi život. Da li će biće, koje je u tom trenutku začeto, biti vitalno i zdravo zavisi, prije svega, od genetskog materijala koji mu roditelji prenose. Na to ne možemo utjecati, ali zato postoji mnogo toga što se da učiniti. Nažalost, malo je žena svjesno da svojim životnim navikama direktno utječu na zdravlje beba. Ukoliko razmišljate po sistemu "jedna cigareta ili čaša vina neće naškoditi ni meni ni bebi" - griješite! Nitko ne može sa sigurnošću tvrditi koji postotak otrovnih supstanci škodi plodu. Sigurno je samo jedno: žene koje u trudnoći ne puše i ne piju alkoholna pića, odgovornije su i zrelije od onih koje se ne mogu oduprijeti tim porocima (o nekim "žešćim" supstancama da i ne govorimo!). S druge strane, buduće majke koje nastave s lošim navikama u trudnoći, moraju biti svjesne da time preuzimaju na sebe svu odgovornost za štetu koju nanose svom djetetu. Kolika će ona biti, to nitko ne zna! Zašto onda, riskirati?!

Pogled iznutra

U vrijeme naših baka postojala je izreka "siguran kao beba u materici". Ova izreka bazirala se na činjenici da je "tamo unutra" toplo, meko i sterilno i da je beba, koja pliva u plodnoj vodi, najazaštićenije biće na svijetu. U današnje vrijeme, ova izreka više ne vrijedi. I pored brojnih upozorenja o štetnosti duhanskog dima i alkohola na ljudsko zdravlje, čak 25% budućih majki puši u trudnoći, a 18% pije alkohol. Drugim riječima, to znači da se svaka četvrta beba rađa zatrovana nikotinom, a svaka šesta alkoholom. Ako se pitate, kako je to moguće kada posteljica ne propušta otrovne supstance, znajte da jest. Baš kao što kroz nju prolaze kisik i hranljive materije do bebe, tako prolazi i sve ostalo što majka unese u organizam.

Štetno djelovanje cigarete

Duhanski dim sadrži više od 4.000 štetnih supstanci. Od tog broja, više od dvije trećine, preko posteljice, dospjeva u bebin krvotok. Najopasniji je nikotin, koji ometa protok krvi, čime se smanjuje dotok kisika i hranljivih materija do fetusa. Ovaj alkaloid oštećuje krvne žile unutar posteljice, pa tako posteljica žene-pušača izgleda dva puta starije od posteljice majke-nepušača. Osim toga, događa se da uslijed djelovanja nikotina, posteljica se počne odvajati od zida materice, što dovodi do prijevremenog porođaja. Zbog toga se bebe majki-pušača rađaju s manjom tjelesnom težinom od one koju bi imale da njihove majke nisu pušile. Osim nikotina, izuzetno je štetan ugljik monoksid koji se oslobađa prilikom sagorjevanja duhana. Kada ovaj plin dospije u fetalni krvotok, smanjuje se količina kisika u njemu. Da bi ga nadoknadio, bebin organizam proizvodi dodatnu količinu crvenih krvnih zrnaca, zbog čega njena krv postaje gušća. To dovodi do smanjenja protoka krvi kroz organizam, pa neki bebini organi ostaju "gladni", između ostalih i mozak. Trebamo li navesti još neki razlog zbog kojeg već danas trebate prestati pušiti?

Mislili ste da je to sve?

E pa nije! Štetne posljedice pušenja u trudnoći ne moraju biti vidljive odmah po rođenju djeteta (mala tjelesna težina, razvojne malformacije, nedovoljna razvijenost pluća i dr.). Postoje i one skrivene koje će se odraziti mnogo godina kasnije. Evo o čemu je riječ: mozak fetusa najintenzivnije se razvija u trećem tromjesečju trudnoće (ovaj proces se nastavlja i poslije rođenja). Ako u tom periodu bude izložen štetnom djelovanju duhanskog dima, sporije će se stvarati neuronske veze između sivih stanica, što dovodi do opadanja umnih sposobnosti djeteta. Ukoliko želite preuzmeti na sebe ovakav rizik, slobodno nastavite pušiti!

Kako prestati?

Najbolje bi bilo kada biste pročitavši ovaj tekst, odmah ustali, zgužvali kutiju cigareta i bacili je u kantu za otpatke. Znamo, naravno, da to nije lako, stoga evo nekoliko savjeta:

  • Ako baš ne možete u potpunosti se osloboditi ove štetne navike, počnite postepeno smanjivati broj popušenih cigareta. Primjera radi, ukoliko ste do sada pušili 20 cigareta dnevno, u toku narednih dva-tri dana smanjite taj broj na 10, zatim na 5 i tako redom.
  • Kavu i slične napitke svedite na minimum.
  • Šetajte, šetajte i samo šetajte! Što više budete fizički aktivni, manje ćete osjećati potrebu za cigaretom.
  • Nemojte koristiti preparate na bazi nikotina (guma za žvakanje, flaster i slično) jer se ne zna kakav je njihov učinak na plod.

Štetno djelovanje alkohola na plod

Da li ste čuli za FAS (Fetal Alcohol Syndrome)? Ako niste, evo objašnjenja: riječ je o skupu oštećenja koja nastaju na plodu ukoliko njegova majka pije alkohol, naročito u prva tri mjeseca trudnoće, kada se razvijaju bebini vitalni organi. Nemojte živjeti u zabludi vjerujući da jedna čaša vina, flaša piva ili čašica likera neće naškoditi bebi! Znanstveno NIJE dokazano koja količina alkohola oštećuje bebin mozak, a koja pluća, srce i ostale organe. Zašto onda riskirati i sa najmanjom dozom? Jednostavno, pijte vodu, prirodne sokove, i sva druga bezalkoholna pića kojih ima ih na pretek.

Vitashop