Može li mućkanje ulja u ustima poboljšati zdravlje usne šupljine?

Može li mućkanje ulja u ustima poboljšati zdravlje usne šupljine?

Može li mućkanje ulja u ustima poboljšati zdravlje usne šupljine?
  • Objavljeno: Srijeda, 05.11.2014.
  • Broj pregleda: 17.597
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Posljednjih nekoliko mjeseci smo okruženi pričama o tome kako je mućkanje ulja u ustima, stara Ayurvedska praksa, nešto što poboljšava zdravlje usne šupljine.

Ovaj postupak je poprilično jednostavan. Trebate uzeti bilo kokosovo, maslinovo ili suncokretovo ulje i mućkati ga u ustima oko 20 minuta, potom ispljunuti. Nemojte ga grgljati ili gutati. Ulje bi trebalo očistiti usta od bakterija i toksina. Zdravija usna šupljina potom donosi niz drugih prednosti: čišća koža, ublaženi simptomi PMS - a, alergija i migrena.

Postoje 2 glavna razloga zbog kojih stručnjaci vjeruju da je mućkanje ulja u ustima dobro: čisti usta od bakterija jer ulje ima antimikrobno djelovanje i stvara zaštitni skliski sloj koji sprječava nakupljanje bakterija.

Donosimo vam mišljenja stručnjaka o ovoj, sve popularnijoj, metodi njege usne šupljine i poboljšanja zdravlja.

Što kažu naturopatski liječnici?

Prva i najbolja prednost je bolje zdravlje usne šupljine: bjelji zubi, zdravije desni i manji rizik od nastanka infekcija. Zdravlje usne šupljine utječe na zdravlje cjelokupnog organizma.

Skeptici možda misle da je mućkanje vodice za ispiranje usta isto kao i mućkanje ulja, ali to nije istinito. Bakterije u našim ustima su prekrivene slojem masti koje se lijepe za ulje, stoga je mućkanje ulja bolji izbor.

Iako je idealno ulje mućkati 15 do 20 minuta, dobra vijest je da će i najmanje mućkanje ulja donijeti prednosti, naročito ako to postane svakodnevna navika. Preporučuju da ne zaboravite na pranje zubi i korištenje zubnog konca.

Što kažu holistički liječnici?

Oni su također pobornici mućkanja ulja. Vjeruju da zdravlje usne šupljine uvelike određuje zdravlje cjelokupnog organizma, naročito probavnog sustava.

Antimikrobna svojstva ulja djeluju čudesno, a ulje će se zavući i u najuže prostore između zuba. Ulje iza sebe ostavlja sklizak zaštitni sloj i sprječava nakupljanje mikroba. Također štiti caklinu. Ključno je da ne četkate zube nakon mućkanja ulja kako ne biste uklonili zaštitni sloj.

Na početku ćete možda osjećati osjetljivost zubnog mesa. To je normalno jer ulje izvlači toksine iz zubnog mesa. Oni će biti osjetljiviji, ali će to proći unutar nekoliko dana.

Što kažu znanstvenici?

Znanstvenici imaju drugačije mišljenje. Nema čvrstih dokaza da mućkanje ulja poboljšava zdravlje usne šupljine. Iako je jedno istraživanje pokazalo da mućkanje ulja ima pozitivno djelovanje, trebate znati da je u tom istraživanju sudjelovalo tek 10 osoba.

Tijekom mućkanja, koje traje 15 do 20 minuta, slina se miješa s uljem i djeluje kao prirodni sapun. Upravo iz tog razloga osjećate svježinu i čistoću nakon mućkanja.

Znanstvenici preporučuju da se i dalje držite četkanja zubi, korištenja zubnog konca, fluora, zdravih prehrambenih navika i redovitog odlaska stomatologu.

Što kažu stomatolozi?

Stomatolozi ističu da neće naštetiti, ali da se nije provelo dovoljno kliničkih istraživanja koja bi pokazala da mućkanje ulja značajnije poboljšava zdravlje usne šupljine.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je klasično održavanje higijene usne šupljine (četkica i konac) i dalje djelotvornije od mućkanja ulja. Sve osobe, koje mućkaju ulje, se trebaju zapitati hoće li radije izabrati mućkanje od 20 minuta ili 3 minute klasičnog pranja zubi. Svi znamo da je vrijeme dragocjeno.

Stomatolozi, s druge strane, smatraju da bi s vremena na vrijeme bilo korisno promućkati ulje u ustima jer ne postoje zabilježene negativne posljedice. Ne mogu garantirati pozitivan učinak, ali mogu garantirati da negativnog nema. To znači da mućkanjem ulja nećete ništa izgubiti, a možda ćete nešto dobiti.