Vježbanje i trudnoća - da ili ne?

Vježbanje i trudnoća - da ili ne?

Vježbanje i trudnoća - da ili ne?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ne samo da je dobro baviti se fitnessom u blaženom stanju, već utječe na lakši porođaj i ima pozitivan efekt na mamu i bebu, slažu se stručnjaci. Ipak, nismo se otresli zabluda da trudnice smanje ili čak potpuno prekinu svaku fizičku aktivnost za vrijeme trudnoće. Naravno, neophodno je da konzultirate svog doktora i odaberete što je ono što je zaista najbolje za vas, jer neke vježbe koje su apsolutno sigurne u normalnoj, postanu rizične ukoliko imate trudnoću sa komplikacijama.

MIT: Ne dozvolite da vam srce udara jače od 140 udara u minuti dok vježbate

Navodno, kada srce brže udara tijelo se zagrije, a topla krv ne godi fetusu i to je mit. Ne postoji prava mjera otkucaja srca za trudnice jer jačine treninga variraju. Umjesto toga, uvijek provjerite da li je ono što radite previše naporno "testom razgovora" - pokušajte voditi normalnu konverzaciju dok vježbate. Rashlađena dvorana i komotna odjeća su od velike pomoći.

MIT: Nije sigurno vježbati trbušnjake za vrijeme trudnoće

Vježbanje trbušnjaka ima puno dobrih strana. Oni su centar tijela i zajedno sa karlicom, trebali bi biti ojačani za vrijeme trudnoće jer to pomaže za vrijeme nošenja, samog porođaja i oporavka. Uostalom, jaki trbušnjaci utječu na dobro držanje tijela koje samo može biti od koristi poslije porođaja. S obzirom da je dobro poslije prvog tromjesečja izbjegavati vježbe koje se rade dok ležite na leđima, zgodna je ova vježbica: u polusjedećem stavu uvlačite i ispuštajte zrak držeći trbušnjake naizmjenično napetim pa opuštenim.

ISTINA: Ako ste se bavili fitnessom prije, možete nastaviti s trčanjem za vrijeme trudnoće

Sve dok se vi i beba osjećate dobro, sigurno je da trčite ili idete na vježbe sve do dana kada dobijete trudove. Naravno, ukoliko se počnete čudno osjećati, slušajte svoje tijelo i omiljenu vježbu zamijenite šetnjom. Svako vježbanje mora biti umjereno - ne pokušavajte obarati rekorde u snazi i brzini kao u vrijeme prije nego što ste zatrudnjeli! Naviknite se da ćete svaka tri mjeseca, kako trudnoća odmiče, biti u stanju uraditi manje i manje.

ISTINA: Trudnoća može prouzrokovati češće povrede karakteristične za fitness

Za vrijeme trudnoće tijelo luči hormon "relaksin". Dizajniran je da pomogne podmazivanju zglobova da bi trudnoću učinio lakšom. Umjesto da se oduševljavate što možete lakše rukama dohvatiti prste na nogama, držite se granica koje ste imali prije trudnoće jer, kada su zglobovi previše podmazani, rizik od povreda je veći. Zato je neophodno izbjegavati vježbe koje aktiviraju mišiće duboko u tijelu ili same zglobove - teške zamahe, čučnjeve.

ISTINA: Nije svaka vježba sigurna za vrijeme trudnoće

Vježbe koje se tiču balansa, kao vožnja bicikla ili skijanje, kao i grupni sportovi mogu biti vrlo rizični ne samo zbog mogućih povreda koji vam drugi mogu nanijeti već zato što traže ravnotežu, a vama će poslije četvrtog mjeseca osjećaj za ravnotežu biti ozbiljno narušen.

MIT: Ako previše vježbate, uzet ćete hranljive tvari pa će beba biti male težine

Beba će svejedno uzeti što joj je potrebno. Znači, jedino kome možete uskratiti hranljive materije ste vi sami. Da bi to izbjegli, podijelite hranu na manje porcije i jedite češće. Inače, bebe mama koje se bave fitnessom rađaju se žilavija, ali su njihovi organi i glava sasvim normalne veličine.

MIT: Ako niste nikada vježbali, nije vrijeme da počnete kada ostanete trudni

Upravo suprotno! Ako niste vježbali prije trudnoće, to ne znači da bi trebali postati fanatik, ali ni da devet mjeseci provedete na kauču s daljinskim. Dnevna šetnja ili lagano plivanje čini tegobe podnošljivijim, umanjuje iscrpljenost, poboljšava raspoloženje i lakše ćete spavati.

MIT: Na bilo kakav znak problema, boli ili ako vidite točkice, prekinite sa vježbama do porođaja

Bol, točkice pred očima, lake glavobolje, vrtoglavice ili mučnina su znakovi da bi trebali prekinuti vježbanje u tom trenutku, ali ne i da odustanete zauvijek. Bolje se obratite svom liječniku i ispričajte kad se problem pojavio, što ste u tom trenutku radili, koliko je trajalo i koliko je bilo neugodno. Zatim njega pitajte za dozvolu da nastavite s vježbama. Trebalo bi odmah kontaktirati doktora kada primijetite: krvarenje ili iscjetke iz vagine, umanjenu pokretnost fetusa, kontrakcije, slabost mišića, oticanje ili bol u listovima, glavobolje, bol u grudima, kratak dah, vrtoglavica ili nesvjestica.

MIT: Ne podižite ništa teško

Radi se o teoriji da podizanje tereta može dovesti do preuranjenog porođaja ili pobačaja. Teško da zabilježenih slučajeva ima, ali stručnjaci vjeruju da je pravi problem u relaksinu i šansi da zbog labavih zglobova ispustite teret i povrijedite se. Korištenje malih težina u vježbaonici uz nadzor i kontrolu trenera i doktora može samo pomoći zdravlju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop