Preeklampsija - opasno stanje za trudnice!

Preeklampsija - opasno stanje za trudnice!

Preeklampsija - opasno stanje za trudnice!
 • Objavljeno: Četvrtak, 03.01.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Bolesti

Preeklampsija je složen poremećaj koji utječe na 3 do 8 posto trudnica. Ženi se dijagnosticira preeklampsija ako ima visok krvni tlak i proteine u urinu nakon 20 tjedana trudnoće.

Moguća je preeklampsija prije 20 tjedana, ali samo u rijetkim slučajevima, kao što je molarna trudnoća.

Preeklampsija se najčešće pojavljuje nakon 37 tjedana trudnoće, ali se može razviti u bilo kojem trenutku tijekom druge polovice trudnoće, uključujući i tijekom poroda ili čak i nakon poroda - obično unutar prvih 48 sati. Preeklampsija može biti u rasponu od blage do teške, a može napredovati sporije ili brže.

Što je teže stanje i ranije, čini se, veći su rizici za majku i bebu. Većina žena koje su dobile preeklampsiju razviju blagu verziju blizu poroda, i one i djeca će uz pravilnu njegu biti dobro.

Ali, kad je teška preeklampsija u pitanju, to može utjecati na mnoge organe i izazvati ozbiljne ili čak i po život opasne probleme. Zato ćete morati roditi ranije ako je stanje teško ili se pogoršava.

Preeklampsija uzrokuje da se krvne žile sužavaju, što rezultira visokim krvnim tlakom i smanjenjem protok krvi koji može utjecati na organe u cijelom tijelu, uključujući jetru, bubrege i mozak.

Kada se manje krvi provodi u maternicu, to može značiti probleme za dijete, kao što je slab rast, premalo plodove vode, te abrupcija posteljice (kada se posteljica odvaja od stjenke maternice prije poroda).

Promjene u krvnim žilama uzrokovane preeklampsijom mogu uzrokovati "curenje" tekućine u tkiva. To rezultira oteklinama koje su poznate kao edemi.

Kada malene krvne žile u bubrezima uzrokuju curenje, proteini iz krvotoka se izlijevaju u urin. Normalno je imati malu količinu proteina u urinu, ali više može signalizirati probleme.

Što uzrokuje preeklampsiju?

Stručnjaci vjeruju da su mnogi slučajevi preeklampsije zapravo počinju rano u trudnoći, i prije nego što bilo kakvi simptomi postanu vidljivi, a da su vezani za smanjen protok krvi u posteljici. To bi se moglo dogoditi ako posteljica nije ispravno implantirana u sluznicu maternice i arterije u tom području se ne rastegnu kako bi trebale, pa manje krvi dolazi u posteljicu.

Stanja kao što je kronična hipertenzija i dijabetes također mogu uzrokovati smanjen protok krvi u posteljicu.

Postoje dokazi da promjene u protok krvi u posteljici mogu potaknuti oslobađanje visoke razine pojedinih proteina posteljice u krvotok. To može pokrenuti reakcije koje uključuju sužene krvne žile (što dovodi do visokog krvnog tlaka), oštećenje na stjenkama krvnih žila (što dovodi do oteklina i proteina u mokraći), smanjen volumen krvi i promjene u zgrušavanju krvi, koja pak može uzrokovati niz drugih problema.

Zašto se to događa nekim ženama, a drugima ne nije u potpunosti razumljivo, i ne može postojati jedno objašnjenje. Genetika, prehrana, neke temeljne bolesti, način na koji imunološki sustav reagira na trudnoću, i drugi faktori mogu igrati ulogu.

Koji su simptomi preeklampsije?

Preeklampsija može doći iznenada, tako da je vrlo važno da ste svjesni simptoma.

Nazovite svog liječnika odmah ako primijetite otekline na licu ili natečenost oko očiju, više nego blago oticanje ruku, ili pretjerana ili nagla oticanja stopala ili gležnjeva.

Iznenadne otekline uzrokuje zadržavanje vode što također može dovesti do brzog debljanja, stoga obavijestite svog liječnika ako dobijete više od 2 kg u tjedan dana. Budite svjesni, ipak, da nisu sve žene s preeklampsijom očito otečene ili dramatične težine.

Kod teškog oblika preeklampsije, možete iskusiti druge simptome. Nazovite svog liječnika odmah ako imate bilo koji od ovih znakova upozorenja:

 • nagle ili trajne glavobolje
 • promjene vida, uključujući i dvoslike, zamagljen vid, uočavanje točkica ili treperenje svjetla, osjetljivost na svjetlo, ili privremeni gubitak vida
 • intenzivna bol ili osjetljivost u gornjem dijelu trbuha
 • mučnina i povraćanje

Simptomi mogu varirati od žene do žene, i preeklampsija se može dogoditi bez ikakvih simptoma, osobito u ranim fazama.

Neki simptomi preeklampsije, kao što su oticanje i debljanje, mogu izgledati kao normalna pojava u trudnoći, kojih niste svjesni dok ne dođete na rutinski prenatalni pregled. To je jedan od razloga zašto je tako važno da ne propustite svoje preglede.

Kako je preeklampsija dijagnosticira?

Vaš liječnik će provjeriti krvni tlak i urin. Ako je krvni tlak povišen i imate proteine u mokraći, dijagnosticirat će se preeklampsija.

Krvni tlak se smatra visokim ako imate sistolički tlak 140 ili veći ili dijastolički 90 ili veći. Budući da krvni tlak može varirati tokom dana, imat ćete više od jednog mjerenja kako bi se potvrdilo da je vaš krvni tlak konzistentno visok.

Količine bjelančevina u mokraći također mogu varirati tijekom dana, tako da ako liječnik posumnja da postoji problem, može testirati više uzoraka urina.

Ako ste imali visok krvni tlak prije nego što ste začeli ili tijekom prve polovice trudnoće, smatra se da imate kroničnu hipertenziju. Žene s kroničnom hipertenzijom koje razviju preeklampsiju imaju veći rizik za komplikacije.

Uobičajeno je da se preeklampsija dijagnosticira prvi put tijekom prve trudnoće. Međutim, nakon što ste imali preeklampsiju, vjerojatno će se razviti ponovno u kasnijim trudnoćama.

Ostali faktori rizika uključuju:

 • kroničnu hipertenziju
 • određene poremećaje zgrušavanja krvi, dijabetes, bolesti bubrega, ili autoimune bolesti kao što je lupus
 • bliski rođaci (majka, sestra, baka, tetka) koji su imali preeklampsiju
 • pretilost (indeks tjelesne mase od 30 ili više)
 • višeplodna trudnoća
 • ako ste mlađi od 20 ili stariji od 40 godina

Kako se preeklampsija liječi?

To ovisi o tome koliko je teška, koliko ste trudni, te kako je beba. Vjerojatno ćete biti hospitalizirani zbog početne procjene, a možda i za ostatak vaše trudnoće.

Osim mjerenja krvnog tlaka i testiranja urina, liječnik će napraviti nekoliko testova krvi kako bi saznali koliko je problem ozbiljan. Također će ultrazvukom provjeriti kako beba raste, te biofizički profil i non stress test da vidite kako beba napreduje.

Ako imate blagu preeklampsiju i trudni ste 37 ili više tjedana, vjerojatno ćete imati inducirani porod, osobito ako se vrat maternice stanjuje i širi. Ako postoje naznake da vi ili dijete nećete moći podnijeti porod, radit će se carski rez.

Ako još niste u 37. tjednu, vaše stanje je blago, postajete stabilni i beba je u dobrom stanju, vjerojatno nećete morati roditi odmah. Umjesto toga, možda ćete biti poslani kući na mirovanje.

Iako nema studije koja pokazuju da ležanje i čuvanje trudnoće poboljšava ishod kod preeklampsije, krvni tlak će uglavnom biti niži kada odmarate. Dakle, većina liječnika će preporučiti da ograničite svoje aktivnosti i odmarate.

Ako u bilo kojem trenutku vaši simptomi pokazuju da se preeklampsija pogoršava, bit ćete primljeni u bolnicu.

Ako vam je dijagnosticirana teška preeklampsije, svakako ćete morati provesti ostatak trudnoće u bolnici. Intravenski ćete primati magnezij sulfat kako bi se spriječili napadaji, a dobit ćete i lijekove za snižavanje krvnog tlaka ako je izuzetno visok.

Ako ste trudni 34 tjedna ili više, porod će biti izazvan ili ćete ići na carski rez. Ako ste trudni manje od 34 tjedna, dobit ćete kortikosteroide kako bi bebina pluća sazrijevala brže.

Nakon poroda bit ćete pod strogim nadzorom nekoliko dana. Pratit će se krvni tlak i znakovi drugih komplikacija.

Ženama čiji krvni tlak ostaje visok daje se magnezij sulfat intravenski najmanje 24 sata nakon porođaja kako bi se spriječili napadaju.

Vitashop