Što je biofizički profil?

Što je biofizički profil?

Što je biofizički profil?
 • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Zašto se izvodi?

Biofizički profili je jednostavan, bezbolan test koji se koristiti tijekom trudnoće za procjenu dobiva li dijete dovoljno kisika u maternici. Obično se izvodi ako ste prošli datum porođaja ili negdje u trećem tromjesečju ako imate trudnoću visokog rizika.

Ovdje su neki od razloga zašto se izvodi biofizički profil:

 • Imate dijabetes koji se liječi inzulinom, gestacijski dijabetes, visok krvni tlak ili neka druga medicinska stanja koja bi mogla utjecati na vašu trudnoću.
 • Imate gestacijsku hipertenziju.
 • Vaša beba izgleda malo ili ne raste pravilno.
 • Vaša beba je manje aktivna nego što je to normalno.
 • Imate previše ili premalo plodne vode. Vaš liječnik će učiniti non stress test kako bi bio siguran da je s bebom sve u redu.
 • Prošli ste termin i liječnik želi vidjeti kako je dijete tijekom produženog boravka u majčinoj utrobi.
 • Prethodno ste izgubili bebu u drugoj polovici trudnoće (iz nepoznatog razloga ili zbog problema koji bi se mogli ponoviti u ovoj trudnoći).

Vaš liječnik također može preporučiti biofizički profili kao alternativu za kontrakcijski test stres, ako vjeruje da je test previše riskantan za vas i vaše dijete. Može ga ponoviti jednom ili dva puta tjedno ili češće, ovisno o situaciji.

Kako izgleda postupak?

Možda će vam preporučiti obrok neposredno prije testiranja u nadi da će to potaknuti bebu da se više kreće. Iako nema čvrstog dokaza da to funkcionira, ne može škoditi.

Test se sastoji od:

 • detaljnog promatranja ultrazvukom bebinih pokreta tijela, mišićnog tonusa (savijanje ruku i nogu), disanja i pokreta (djetetova sposobnost pomicanja prsnih mišića i dijafragme) i količine amnionske tekućine.
 • non stress testa da procijeni da li se bebin broj otkucaja srca mijenja kad se kreće. Za to ćete leći na lijevu stranu. Liječnik će staviti dva uređaja na vaš trbuh: jedan prati bebino srce i pokrete, drugi zapisuje kontrakcije u maternici. Liječnik sluša i gleda bebino srce na ekranu.

Što znače rezultati?

Svakoj od pet komponenti - pokreti tijela, mišićni tonus, pokreti disanja, amnionska tekućina, i otkucaji srca - dodijeljen je rezultat od 0 (nenormalan) ili 2 (normalna). Ovi rezultati se zbrajaju za ukupni rezultat od 0 do 10. Općenito, ukupni rezultat od 8 do 10 je normalno, 6 se smatra graničnim rezultatom, a ispod 6 je zabrinjavajući.

Ako su svi rezultati normalni, vaš liječnik će možda odlučiti da ne radi procjenu otkucaja srca. Ali, ako je rezultat amnionske tekućine 0, tada će vaša beba trebati dodatna testiranja, čak i ako ostale komponente izgledaju u redu.

Ovisno o rezultatima i drugim čimbenicima (poput djetetove veličine i da li postoje druge komplikacije), vaš liječnik se može odlučiti za daljnja testiranja, kao što su color doppler ili, rjeđe,kontrakcijski stres test.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop