Dijete - strah od odvajanja

Dijete - strah od odvajanja

Dijete - strah od odvajanja
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Dijete i strahovi

U svojem odrastanju, svako dijete prolazi kroz razdoblja kada je vrlo snažno vezano uz roditelje, naročito majku. Međutim, kad god ga pritom pokušate ostaviti s nekim drugim, svoju povezanost pokazuje na vrlo glasan i buran način.

Ono neutješno plače kad ga ostavljate u jaslicama, čvrsto vam se drži za ruku i ne pušta je cijelo vrijeme posjeta vašoj rodbini, objesi vam se za nogu i ne ispušta je kad pokušavate izaći kroz vrata.

Ako uspijete zamisliti i shvatiti zašto je dijete tako uznemireno pri pokušaju odvajanja, moći ćete pomoći djetetu da prođe kroz tu fazu razvoja, a i vama će biti lakše izdržati i biti strpljiv.

Zbog čega se dijete tako ponaša?

Djeca stvaraju blisku emocionalnu vezu s onima koji se o njima najviše brinu - najčešće s majkom. Istraživanja pokazuju da će se novorođenčad češće okretati prema mirisu mlijeka svoje majke, u odnosu na tuđu dojku, kao i da češće imitira majčina usta, pokrete jezikom i mimiku lica prvih tjedan-dva svojeg života.

Na početku njezina malog života bebi je majka njezin cijeli svijet. No s vremenom će postupno početi promatrati oko sebe i otkrivati druge ljude, mjesta i doživljaje. Bitna faza u razvoju događa se oko sedmog mjeseca starosti kad vaša beba počinje razlikovati ljude koje poznaje od onih koje ne poznaje.

Tada se počinje javljati i nelagoda i tzv. "strah od stranih lica" i u toj će se fazi dijete privijati k vama svaki put kad se susretne s nekim nepoznatim. Dijete vas tada koristi kao mjesto sigurnosti, provjeravajući pritom vaše ponašanje, tj. smatrate li vi (i to svojim ponašanjem pokazujete) da je situacija ili osoba sigurna.

Roditelji se, nesvjesni ove faze djetetova razvoja, često iznenade reakcijama djeteta koje ranije nije pokazivalo strah od novih mjesta, situacija ili ljudi, a sada odjednom ne želi ni pogledati manje poznatu osobu, grčevito se drži za mamu tijekom posjeta i sl. I tada je najčešća reakcija roditelja da silom pokušavaju navesti dijete kako bi pristalo da ga u naručje uzme netko drugi, govoreći najčešće "Što se bojiš (ili sramiš) pa neće ti nitko ništa..." i pomalo im je neugodno što je njihovo dijete tako sramežljivo, bojažljivo i neprijateljski raspoloženo prema drugima.

Majka - centar svijeta

U toj fazi česta je situacija da dijete prihvaća, obraća se i uvažava samo i jedino majku (ili osobu koja se stalno brine o njemu) pa se očevi često počnu osjećati odbačeno. Posebno može takvo ponašanje pogoditi bake i djedove kad dolaze u posjet (ako dijete ne živi s njima).

No, pogrešno bi bilo takvo ponašanje zamjeriti djetetu ili majci. Dijete to ne radi namjerno, niti ga se tome može naučiti. Takvo ponašanje samo je znak sazrijevanja i razvoja ličnosti. Pritom je djetetu potreban osjećaj sigurnosti, koji nalazi uza se samo jednu osobu ili dvije osobe koje se o njemu najviše brinu i s kojima je dotad provelo najviše vremena. Treba znati da je to samo faza u razvoju koja ne traje vječno, te da bi u takvim situacijama djetetu trebalo nastaviti pružati podršku, a ne povući se.

Kada se pojavljuje?

Preveliku vezanost za vas primijetit ćete prvi put u dobi između šest i devet mjeseci. U toj fazi razvoja, oko šestog mjeseca, bebe polako postaju sposobne osjetiti i shvatiti da im je netko izuzetno važan i osjećaju veliku nesigurnost ako taj "netko" nije uz njih. Počinju shvaćati da su roditelji zasebne osobe koje mogu doći i otići. Iako roditelji takvu snažnu povezanost i neodvojivost zamjećuju prvi put oko šestog - sedmog mjeseca starosti, ona se može pojaviti kad god se dijete osjeća nesigurno.

Ponovna, jača ovisnost o roditelju javlja se oko treće godine pa i oko sedme, kao normalna faza u razvoju djetetove ličnosti. No, već od prve pojave takve ovisnosti o vama, ako uspijete ohrabriti dijete i uvjeriti ga da je sigurno te mu pomoći da prebrodi neku ugrožavajuću situaciju, djetetovo će samopouzdanje ojačati i kad se god ponovno nađe u sličnim situacijama sve će se lakše s njima nositi. Ne trebate brinuti da je pretjerana dječja ovisnost o vama, posebno na ranom uzrastu, znak da će se dijete razviti u nesigurnu osobu. Dijete jednostavno reagira na određeni sklop okolnosti u skladu s tijekom razvoja i svojim mogućnostima.

Napuštanje bebe na kratko vrijeme

Ako se morate vratiti na posao, pokušajte što je moguće više otkloniti i umanjiti osjećaj straha i nelagode kod bebe kad je ostavljate nekome drugome na brizi.Kako većina djece polazi u jaslice upravo u dobi od oko godine dana, u toj osjetljivoj dobi razvoja, prije polaska u jaslice, zatražite savjet stručne osobe-psihologa, odgajatelja, prošećite s djetetom do jaslica nekoliko puta, rezervirajte nekoliko dana na početku polaska u jaslice kako biste osigurali postupan dolazak i produžavanje dužine boravka djeteta u jaslicama.

Djetetu će pomoći i ako vas vidi u prijateljskom razgovoru s odgajateljem. Sve to zaista će pomoći djetetu, ali i vama samima, da prevladate nelagodu što dijete prepuštate drugima na brigu. Kad dođe vrijeme polaska u jaslice, tada opraštanje od djeteta treba biti toplo i što kraće, jer produžujući opraštanje s djetetom situaciju samo pogoršavate i kod djeteta pojačavate osjećaj straha.

Ako se brinete da će dijete cijelo vrijeme plakati za vama, odgajatelju ostavite brojeve telefona na kojima vas može pronaći, bude li to potrebno. Prilagođavanje djeteta na odvajanje uobičajeno traje dva do tri tjedna, no ako i nakon nekoliko tjedana neutješno plače pri odvajanju od vas, porazgovarajte s odgajateljem ili stručnom osobom u jaslicama kako biste zajedno pokušali otkriti stvarni problem.

Vitashop