Zašto moja beba stalno plače?

Zašto moja beba stalno plače?

Zašto moja beba stalno plače?
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Broj pregleda: 1.337
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Što napraviti kad dijete nekontrolirano plače?

Bebe ne mogu govoriti, pa umjesto toga plaču. Vaše dijete plače jer nešto treba, pa je na vama da otkrijete što vam ono pokušava reći i da zadovoljite njegove potrebe. Zvuči jednostavno? Pokušajte to reći neispavanoj majci kojoj dijete bez prestanka plače već najmanje 2 sata.

Ako ste sami u toj situaciji ovaj mali vodič bi trebao pomoći. Postoji mnogo razloga zašto vaše dijete plače:

1. Neudobno mu je

Ako definitivno nije gladno, razmišljajte praktično. Bebe se često žale jer im je neudobno. Mokre ili uprljane pelene neke bebe jako smetaju, pa je uvijek dobro provjeriti treba li je premotati. Isto tako pripazite na to da odjeća bude udobna, jer niti vama nije ugodno kad vam je odjeća napeta ili vas steže. Provjerite i da je krevetić udoban te da u sobi nije prehladno ili pretoplo. Temperatura bi trebala biti od 19 do 21 °C.

2. Umorno je

Ako je dijete umorno, trebalo bi odmah zaspati, zar ne? Zapravo dojenčad često treba pomoć da bi zaspali. Nježno ljuljanje, glađenje po trbuhu, šetnja s bebom u naručju, pjevanje, maženje... pomoći će smiriti bebu. Nemojte se brinuti da ćete je previše "razmaziti". Bebu ne možete razmaziti maženjem i čestim dodirima, jedino što će se dogoditi da razvijete prisniji odnos.

3. Previše je iscrpljeno

Male bebe ne mogu podnijeti previše stimulacije. Mnogo posjetitelja ili buran dan mogu je uznemiriti i previše iscrpiti, ali to ne znači da će zbog umora prije i lakše zaspat. Vjerojatno će se dogoditi baš suprotno, pa će vas držati budnima cijelu noć. Pokušajte je ušuškati u dekicu kako bi se osjećala sigurno (bebe u pravilu vole biti umotane, jer ih to podsjeća na vrijeme provedeno u vašem trbuhu). Najbolje je ne dovesti se u situaciju da previše iscrpite svoje dijete, ograničite posjete u prvih nekoliko mjeseci.

4. Pati od "dojenačkih kolika"

"Dojenačke kolike" su kompleks učestalog, iznenadnog javljanja bolova i jakog, neutješnog plača obično u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, svakodnevno, tijekom nekoliko tjedana, između 3. tjedna i 3. mjeseca života. Dojenče tad jako plače, grči se, izvija, privlačinožice prema trbuščiću, lice je crveno, ručice zgrčene. Trbuščić je obično nadut i osjetljiv. Plač može trajati satima, a prestaje tek kad se beba potpuno iscrpi ili kod nekih nakon stolice ili ispuštanja vjetrova.

Dijete koje pati od "kolika" plakat će i plakati, i bez obzira na to što napravite čini se kao da ga ne možete smiriti. Umjesto opuštanja naći ćete se u situaciji da radite najčudnije stvari: šetate i ljuljate dijete u rukama, istovremeno mu dajete čaj od komorača koji pomaže kod nadutosti, uključujete mašinu kako bi vaše dijete moglo čuti buku ili ga u stolici stavite na mašinu zbog vibracija, masirate mu trbušćić, ili ga čak stavljate u auto i odete se provozati.

Ne zna se što zapravo uzrokuje kolike - nezreli probavni sustav, "lijena" crijeva, previše zraka progutanog prilikom hranjenja (aerokolike). Može biti uzrokovano i većom količinom šećera, prekomjernim obrocima... Psihička stanja kao strah, ljutnja, umor mogu također kod dojenčadi dovesti do kolika.

Za kolike nema lijeka koji rješava problem u svakog djeteta, ali postoje mjere, pa i farmakološki pripravci, koji djeluju umirujuće. Cjelokupno ozračje u kojem se dijete nalazi treba biti umirujuće: glas i kretnje majke trebaju biti nježni, iako je teško zadržati smirenost dok beba neutješno plače.

Kod hranjenja dijete treba nježno prekinuti u sisanju i dozvoliti mu da podrigne i izbaci suvišan zrak 2-3 puta tijekom podoja ili hranjenja na bočicu. Nakon hranjenja podignite ga nekoliko minuta u uspravan položaj, nakon toga položite na bok. Zrak koji je u crijevima može se "usitniti" kako bi lakše izašao van. To se postiže simethiconom (kod nas SAB Simplex kapi) koji se daje uz svaki obrok. Riječ je o preparatu koji sprečava nastajanje velikih mjehura zraka koje onda crijevo nastoji istisnuti (tada se javljaju bolovi). Pomaže i čaj od komorača.

Ležanje na trbuhu ili nošenje na podlaktici u potrbušnom položaju također olakšavaju eliminaciju zraka. Bliski kontakt djetetove i majčine kože djeluje izrazito povoljno na smirenje grčeva. Pomaže lagani stalni pritisak na trbuh (npr. omotati čvršće pelenu oko trbuščića), grijanje trbuščića termoforom, položaj djeteta preko ruke s pritiskom na trbuh, masiranje laganim kružnim kretnjama. Može pomoći i izazivanje stolice glicerinskim čepićem.

Iako se ne zna što uzrokuje kolike, zna se da mnoge bebe pate od toga (oko 15 posto) i u pravilu se problem sve manje pojavljuje nakon što dijete napuni 3 mjeseca. Zato pokušajte izdržati kako najbolje znate i prisjetite se da tisuće roditelja istovremeno muče istu muku kao i vi. Ako ste već potpuno očajni odložite dijete u krevetić i odmorite se na desetak minuta. Pozovite nekog od rodbine ili prijateljicu kako bi nakratko preuzeli brigu za dijete.

Zapamtite

  • sve bebe plaču, bez obzira na to što njihovi roditelji kažu. Čak i najopuštenije dijete trenira svoja pluća najmanje jedan sat na dan, a često i puno, puno više.
  • slušanje kako njeno dijete neutješno plače može i najtvrdokorniju i najsmireniju ženu pretvoriti u rastresenu i plačljivu "olupinu" na rubu živaca. Plač novorođenčeta tako je "smišljen" da kod majke izazove navalu hormona, zbog čega se ona osjeća anksiozno i ima potrebu poduzeti nešto kako bi dijete prestalo plakati.

Dijete vam nije gladno niti umorno, čisto je, udobno mu je i znate da ne pati od kolika - zašto onda plače?

Dosadno mu je ili je usamljeno

Čak i male bebe trebaju društvo ili igračke. Ovo ne znači da morate stotine i stotine kuna potrošiti na igračke. Običan mobil, zvečka ili čak i plastična žlica dovoljni su da se njima zabavlja satima. Dijete možete posjesti u sjedalicu i staviti ga negdje gdje može vidjeti sve što vi radite, istovremeno pričajte s njim.

Bolesno je

Ako je vaše dijete bolesno, plakat će više i glasnije nego što je obično. Ako ste zabrinuti nazovite vašeg pedijatra koji će vam znati pomoći. Brzo reagirajte ako vam dijete jako plače i to je popraćeno povraćanjem, proljevom, temperaturom, osipom ili teškoćama pri disanju.