Kako partnera uključiti u trudnoću?

Kako partnera uključiti u trudnoću?

Kako partnera uključiti u trudnoću?
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Mnogi partneri kažu da se osjećaju izostavljeno dok im partnerica prolazi kroz trudnoću. Je li to slučaj i kod vašeg partnera? Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da kroz trudnoću prolazite zajedno jer, ne zaboravite, dijete je vaše koliko i njegovo.

Zajedno posjetite liječnika

Mijenjanje vašeg tijela je stalni podsjetnik da u vama raste novi život, ali većina očeva to shvati tek kada vidi svoje dijete na ultrazvuku.

Zajednički odlazak liječniku će vas zbližiti, imat ćete priliku zajedno postavljati pitanja, razgovarati i zajednički donositi odluke.

Zapamtite, ultrazvuk nije dizajniran samo da biste svoju bebu mogli vidjeti, veći da pratite njen razvoj i uočite potencijalne probleme na vrijeme, a uvijek je takve situacije lakše prolaziti s partnerom.

Upišite se na trudnički tečaj

Toliko trudnica na jednom mjestu za neke ljude može biti zastrašujuća pomisao, ali to je najbolji način da saznate što vas sve čeka u trudnoći i porodu.

Nije to samo tečaj disanja i držanja, već će vas pripremiti za trudove i porod. Vaš partner bi svakako trebao ići s vama jer će se i on bolje snaći kada vas uhvate trudovi, a porod počne.

Budite zajedno na porodu

Prije su očevi bili u hodnicima bolnice tijekom poroda, ali u današnje vrijeme čak 96% muškaraca prisustvuje rođenju vlastitog djeteta.

Moći će vam držati ruku tijekom poroda, pomoći će vam da dišete te vas umiriti razgovorom. Prisutnost partnera će vam znatno olakšati porod. Sama spoznaja da to prolazite zajedno će vas zbližiti još više.

Poseban je osjećaj kada zajedno vidite bebu odmah nakon poroda i kada prvi put zaplače, to će biti trenutak koji ćete pamtiti zauvijek. Ne zaboravite partnera upozoriti na bol koju ćete osjećati tijekom poroda jer mu sigurno neće biti lako gledati vas kako prolazite kroz jake bolove dok vaše dijete donosite na svijet.

Čitajte zajedno

Potaknite ga da zajedno čitate knjige o trudnoći, djeci i njihovom odgajanju. Zajedničko čitanje će vas zbližiti, oboje ćete saznati korisne stvari, a odlično je što to možete i komentirati tijekom i nakon čitanja.

Budite praktični

Trudnoća može biti iscrpljujuća, pogotovo u prvim mjesecima. Njegova pomoć u kućanstvu će vam puno pomoći, a dobit ćete dodatni osjećaj da sve prolazite zajedno, što će vas još više zbližiti.

Važno je da se što više pripremite prije nego se beba rodi. Sastavite krevetić, pripremite kolica i sjedalicu za auto. Bilo bi odlično kada bi sve to radili zajedno, jer će rezultati biti još bolji.

Neka bude kraj vas dok dojite

Očevi nisu u mogućnosti dojiti, ali ima puno toga što mogu učiniti kako bi vas podržao u dojenju.

On može namjestiti dijete da se podrigne nakon dojenja, dodati vam čašu vode jer ćete sigurno biti žedni.

Također može pripremiti bočicu mlijeka da nahrani bebu u noći, tako da vi bezbrižno spavate.

Izaberite ime

Zajednički izbor imena je od velike važnosti. Važno je da se ime sviđa oboma. Suzite izbor na nekoliko imena te se zajedno odlučite za jedno.

Povežite se s bebom

Nema razloga da otac čeka rođenje djeteta kako bi se s njime povezao. Neka redovito priča bebi u trbuhu jer su mnoga istraživanja pokazala kako bebe razlikuju glasove već s 30 tjedana.

Pjevajte bebi, mazite ju, pričajte joj kako biste ju uvjerili da je svijet sigurno i poznato mjesto.

Planirajte financije

Za dijete ćete trebati izdvojiti dosta novca te će vam biti lakše ako sve isplanirate. Napravite financijski plan kojega ćete se držati.

Vaš partner može biti hranitelj neko vrijeme tako da on preuzme financijsku odgovornost dok ćete se vi brinuti o bebi.

Važno je puno razgovarati o financijama jer su upravo one čest uzrok svađe među partnerima. Ukoliko svoju trudnoću planirate, bilo bi dobro što više štedjeti kako vam financije ne bi bile dodatan problem.

Vitashop