Savjeti za razvedene roditelje

Savjeti za razvedene roditelje

Savjeti za razvedene roditelje
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Moja obitelj

Roditeljstvo nakon rastave ili razvoda

Dobar odnos s bivšim partnerom može dati djeci stabilnost i bliske odnose s oba roditelja, ali to sigurno nije lako. U stvarnosti, pitanja oko zajedničkog odnosa mogu biti vrlo stresna i teška. 

Unatoč mnogim izazovima, ipak, moguće je pokrenuti i održavati korektne odnos sa bivšim partnerom zbog dobrobiti djece. Imate moć da ostanete mirni, dosljedni i izbjegnete ili uspješno riješite sukobe sa svojim bivšim partnerom za dobrobit vaše djece. 

Zajedničko skrbništvo, pogotovo nakon traumatičnog razlaza, može biti naporno i teško. Zajedničke odluke ili samo razgovor s nekim koga biste radije jednostavno zaboravili može se činiti kao nemoguć zadatak. No, iako je istina da je suradnja komplicirana, to je najbolji način da potrebe djece stavite na prvo mjesto. 

Ovo može biti izuzetno teško, pogotovo u početku, ali možete naučiti kako učinkovito surađivati s bivšim partnerom i još uvijek zadržati razum i samopoštovanje. Može biti korisno za početak razmišljati o vašem odnosu koji je u potpunosti radi dobrobiti djece, a ne dio vašeg odnosa. Ono što je najbolje za vašu djecu je najveći prioritet. Prvi korak da bude zreo i odgovoran roditelja je da uvijek stavljate potrebe svoje djece ispred vlastitih. 

Kroz partnerstvo roditelja, djeca trebaju shvatiti da su oni važniji od sukoba koji je završio brak i shvatiti da će vaša ljubav za njih prevladati, unatoč promjenjivim okolnostima. Djeca čiji su roditelji rastavljeni ali imaju dobar odnos:

  • osjećaju se sigurno uvjereni u ljubav oba roditelja
  • zajednički odgoj potiče slična pravila discipline i nagrada među domaćinstvima, tako da djeca znaju što očekivati, a što se od njih očekuje
  • bolje razumijevanje rješavanja problema, djeca koja vide roditelje koji i dalje rade zajedno će vjerojatnije naučiti kako učinkovito i mirno rješavati probleme
  • imaju zdrav primjer za slijediti.

Zajedničko skrbništvo znači ostavljanje ljutnje po strani

Ključ za suradnju s naglaskom na roditeljstvo je dijete i dijete samo. Da, to je stvarno teško. To znači da svoje emocije, ljutnju ili povrijeđenost morate staviti na stranu. Doduše, prihvaćanje takvih jakih emocija može biti najteži dio učenja o suradnji s bivšim partnerom, ali je isto tako možda i najvitalniji. Zajedničko roditeljstvo nije fokusirano na vaše osjećaje, nego na sreću vašeg djeteta, stabilnost i budućnost.

Razdvojite osjećaje od ponašanja. U redu je da ste povrijeđeni ili ljuti, ali vaši osjećaji ne moraju diktirati vaše ponašanje. Umjesto toga, neka ono što je najbolje za djecu radite u suradnji s drugim roditeljem. 

Izbacite osjećaje iz sebe negdje drugdje. Prijatelji, terapeuti ili čak ljubimac mogu biti dobri slušatelji, kada vam je potrebno izbaciti negativne osjećaje. 

Ne možete pobjeći svojim osjećajima, ali podsjetite se da su to vaši problemi, a ne djetetovi. Nikada ne upotrebljavajte djecu kao glasnike. Kada dijete govori drugom roditelju nešto za vas, stavljate ga u središte svog sukoba. 

Čuvajte svoje probleme za sebe. Nikad ne govorite negativne stvari o bivšem partneru svojoj djeci. Vaše dijete ima pravo na odnos sa drugi roditeljem koji je slobodan od vašeg utjecaja.

Komunicirajte s bivšim partnerom

Mirna, dosljedna i svrhovita komunikacija je bitna za uspjeh iako se može činiti apsolutno nemogućom. Razmislite o komunikaciji s bivšim partnerom kao o najvišoj svrsi: djetetovom blagostanju. Prije kontakta s bivšim partnerom, zapitajte se kako će vaša komunikacija utjecati na vaše dijete. 

Pristupite odnosu s bivšim partnerom kao poslovnom partnerstvu, gdje vam je "posao" zdrava prilagodba i dobro raspoloženje djece. Govorite ili pišite o bivšem partneru sa srdačnosti, poštovanjem i neutralno. Opustite se i razgovarajte polako. 

Slušajte. Uspješno komuniciranje počinje sa slušanjem. Čak i ako se ne slažete s drugim roditeljem, trebali bi barem biti u mogućnosti razumjeti njegovu točku gledišta. 

Imajte na umu da će komunikacija biti potrebna kroz cijelo djetinjstvo, ako ne i duže. To može biti izuzetno teško u ranim fazama razvoda ili odvajanja. 

Komunicirajte samo o djeci. Možete kontrolirati sadržaj komunikacije. Nikad ne dopustite raspravu s bivšim partnerom o nečemu što se ne tiče vašeg djeteta.

Zajedničko skrbništvo kao tim

Roditeljstvo je odluka koju ćete morati donijeti s bivšim partnerom, sviđalo se to vama ili ne. Surađujte i komunicirajte bez podizanja tonova ili prepirki jer to čini odlučivanje daleko lakšim. 

Zdravo je za djecu da budu izložena različitim perspektivama i nauče biti fleksibilni, ali isto tako trebate znati da žive pod istim osnovnim skupom očekivanja u svakom domu. 

Pravila ne moraju biti ista između dva domaćinstva, ali ako vi i vaš bivši partner uspostavite općenito dosljedne smjernice, vaša djeca se neće naći između dva radikalno različita stegovna okruženja. 

Pokušajte slijediti slične sustave posljedica za kršenje pravila, čak i ako se kršenje nije dogodilo pod vašim krovom. Dakle, ako su vaša djeca izgubila TV privilegije u domu bivšeg partnera, nastavite s ograničenjem. Isto se može učiniti za nagrađivanje dobrog ponašanja. 

Najvažnije odluke trebaju biti donesene zajednički. Često se nećete slagati oko nekih pitanja, ali pokušajte naći neko srednje rješenje. Nekada ćete morati pristati na kompromis koji vam ne odgovara, ali sjetite se da se radi o vašoj djeci, ne o vama.

Vitashop