Zašto je djetetu potreban san?

Zašto je djetetu potreban san?

Zašto je djetetu potreban san?
  • Objavljeno: Petak, 13.09.2019.
  • Broj pregleda: 1.066
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Osim što uklanja nervozu, san djetetu treba za rast i zdravlje. Njegovi mišići, uključujući i srce, oporavljaju se tijekom spavanja. Spavanje također kontrolira signale koji govore je li dijete gladno ili sito kako bi održalo optimalnu težinu.

Spavanje razvija mozak

Dok je dijete u zemlji snova, mozak pohranjuje sjećanja iz tog dana, tako da ih se može prisjetiti u budućnosti. Također, san je ključni dio učenja. Djetetu treba san kako bi održalo koncentraciju u školi. Kvalitetan san je potreban kako bi dijete moglo obavljati više aktivnosti s manje pogrešaka.

Koliko sna trebaju djeca?

Djeca trebaju više sna od odraslih. Dojenčad treba spavati između 11 i 14 sat dnevno. Djeci u dobi od 3 do 5 godina, potrebno je od 11 do 13 sati. Ako je dijete staro između 6 i 13 godina, potrebno mu je 9 do 11 sati sna. Tinejdžeri trebaju 8 do 10 sati.

Prije spavanja izbjegavajte ovu hranu!

Trebaju li djeca popodnevni odmor?

Dijete treba popodnevni odmor ako nije dobro spavalo noću. Većina djece prestaje s popodnevnim odmorom nakon 5. godine. Ako dijete još uvijek želi drijemati, možda mora krenuti ranije na spavanje.

Kako natjerati dijete da krene ranije u krevet?

Odlazak na počinak ne mora biti borba. Stvorite rutinu koja uključuje čak i vikende. To može uključivati umirujuće kupke ili četkanje zubi ali uvijek treba završiti u spavaćoj sobi. Planirajte ugodne aktivnosti prije spavanja kao što je čitanje uz slabo svjetlo. Osigurajte da je soba dovoljno mračna, hladna, mirna i bez TV-a. Krevet koristite samo za spavanje, bez čitanja, domaće zadaće ili igranje igara.

Mogu li tinejdžeri zaspati na vrijeme?

To nije nemoguća misija, no nije baš ni jednostavno. Tinejdžeri imaju tendenciju kasno lijegati i dugo spavati. Prozračite sobu, ugasite svjetlo i zamolite tinejdžera da ugasi TV, mobitel i računalo. Vjerojatno neće biti tako lako kao što zvuči, no budite uporni.

Treba li škola kasnije počinjati?

To je kontroverzno pitanje za školu i roditelje. Kasnije vrijeme početka nastave može djeci dati akademski poticaj. Istraživanja pokazuju da duži san može potaknuti učenike na bolje ocjene i bolje rezultate ispitivanja.

Saznajte kako nas popodnevno spavanje čini kreativnijima!

Spava li vaše dijete dovoljno?

Znat ćete da djetetu ne nedostaje odmor ako može klimnuti glavom 15 do 30 minuta nakon što krene na počinak. U jutarnjim satima, lako će se razbuditi i ustati iz kreveta. Osim toga, dijete dobiva dovoljno sna ako ne kasni u školu i nema potrebu za popodnevnim odmorom.

Može li dijete imati poremećaj spavanja?

Obratite pozornost na hrkanje, duge pauze između udaha ili otežano disanje dok dijete spava, jer to može biti znak poremećaja spavanja. Mjesečarenje, noćne more ili mokrenje u krevet također mogu biti znakovi poremećaja spavanja.

Kako razlikovati ADHD ili nedostatak sna?

Odrasli i djeca se ne ponašaju isto kad pate od nedostatka sna. Odrasli se uspore i umire, a djeca mogu poprimiti agresivno i hiperaktivno ponašanje. Takvo ponašanje nalikuje ADHD-u. Pedijatar može uočiti razliku, stoga mu se svakako obratite.