Vodič za trudnice i nove mame

Vodič za trudnice i nove mame

Vodič za trudnice i nove mame
  • Objavljeno: Petak, 29.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Za mame

Svaka majka može potvrditi da je majčinstvo izazov, ali nijednoj ženi on ne pada teško. Majčinstvo je užitak, strah od nepoznatog i neizmjerna ljubav prema malom stvorenju koje treba svu majčinu pažnju.

Danas se trudnice i nove mame vole pripremiti za bebin dolazak, razmijeniti iskustva s drugim mamama i tražiti savjet od nekog iskusnog kad se pojavi problem. Što mogu očekivati i kako se nositi sa svim, otkrivamo u kratkom vodiču s problemima i pitanjima koje najviše muče trudnice i nove mame.

Dojenje

Jedan od najčešćih problema kojeg nove mame imaju je dojenje. Prvorotkinje teško pronalaze tehnike dojenja koje djeluju i često se muče s hranjenjem bebe preko grudi. Ako dođe do takvog problema, ne treba paničariti niti forsirati dijete da stalno doji jer će to dovesti do nadraženih bradavica i boli.

Ono što možete napraviti je pronaći položaj u kojem je bebi lakše sisati, provjeriti je li beba cijelim tijelom, a ne samo glavom, okrenuta prema grudima i je li cijela bradavica u bebinim ustima. Ako se bolovi nastave i pojačaju, može doći do nastanka infekcije pa obavezno kontaktirajte svog liječnika.

Majčino mlijeko ili dohrana?

Majčino mlijeko ponekad se naziva i tekuće zlato, sadrži sve što je bebi potrebno te u vrlo kratkom roku može proizvesti nutrijente koji štite i podržavaju rast i razvoj djeteta. Kolostrum, poznati i kao prvo mlijeko, jača imunitet djeteta stvarajući antitijela te opskrbljuje bebu korisnim bakterijama, antioksidansima i masnim kiselinama.

Zbog toga mnoge majke inzistiraju na dojenju barem prvih nekoliko mjeseci. Ako vidite da vaša beba ne zaostaje u razvoju i ne gubi na težini, ne morate odmah početi s dohranom, nego postepeno uvodite kašice i tekuću hranu u djetetov jelovnik. Ako možete, nastavite dojiti preko noći, a tijekom dana kombinirajte dojenje i dohranu.

Spavanje

Kad nakon toliko čekanja dijete napokon stigne doma, svaka mama dobije poriv da ga mazi, pazi i daruje mu svu pažnju ovoga svijeta. Kad padne noć, shvatite da vaš najdragocjeniji poklon zahtjeva puno strpljenja, truda, iscrpljenosti i neprospavanih noći. Tijekom trudnoće žene strahuju od noći s bebom, ali morate znati da je svaka beba drugačija, a možda će baš vaša beba spavati nekoliko sati u komadu. Ako ipak vaše dijete bude „noćna ptica“, držite se jednog jednostavnog savjeta – kad beba spava, spavajte i vi. Bebe spavaju u prosjeku 16-20 sati dnevno, a ako prespavaju cijeli dan, budit će se tijekom noći, kad vama treba sna. Ako je potrebno, zamijenite dan za noć i kako beba raste, tako ju privikavajte na igranje tijekom dana i spavanje po noći.

Nemojte zaboraviti da je čitava situacija nova za vas, ali i za vaše dijete koje je dosad raslo i razvijalo se u utrobi. Pokušajte isplanirati spavanje i uvedite rutinu, poput kupanja i izbjegavanja buke i svjetla od televizije prije večernjeg sna. I nek spavanje (i vaše i bebino) postane prioritet.

Posjete

Nepisano je pravilo da se ne dolazi u posjet novoj mami i njenoj bebi jer se oni moraju naviknuti jedno na drugo, a žene koje su imate teži porod se moraju odmarati i nemaju vremena za goste.

Obitelj je uvijek uzbuđena kad na svijet dođe novo dijete i jedva čekaju da vas vide. Iako obitelj ne spada pod goste, neke žene jednostavno ne žele nikoga vidjeti prvih mjesec dana. I to je u redu. Obitelj je tu da vam pomogne, ali vi najbolje poznajete rutinu vaše bebe i možete sami procijeniti treba li vam pomoć i društvo ili ne. Ako osjećate potrebu da budete sami s djetetom i suprugom, zamolite obitelj da pričeka s posjetama, a kad osjetite da ste spremni, pozovite članove uže obitelji i one koji vam puno znače da dođu na upoznavanje.

Odvajanje od bebe

Odmah treba naglasiti – normalno je da nekad poželite odmor od svog djeteta. To ne znači da svoje dijete ne volite i da ne možete brinuti o njemu, nego je to znak da ste mu u potpunosti posvećeni, što vas može iscrpiti i psihički i fizički. U redu je da se odvojite od novorođenčeta sat ili dva, odete na frizuru, pogledate epizodu serije ili popijete kavu s prijateljicom, makar to bilo u drugoj prostoriji.

Prihvatite pomoć roditelja, supruga, sestre ili prijateljice i vidjet ćete da se u tako kratkom periodu možete odmoriti i zaželjeti svoje bebe.

Stres i nervoza

Bebin plač mnogim mamama stvara paniku i stres, pogotovo kad ne znaju zašto beba plače. Pokušajte sebi osvijestiti da je sve što se događa normalna pojava i ne morate gubiti strpljenje ako dođe do problema. Stres vam neće donijeti ništa dobro, nego će samo pogoršati cijelu situaciju. Stres uzrokuje lučenje kortizola, koji ulazi u krvotok i majčino mlijeko do bebe koja to osjeti. Isto tako, neispavanost, bebin plač i izazovi majčinstva mogu dovesti do nervoze i smanjene tolerancije, što često završava svađom između partnera, baš u trenutku kad vam je najteže.

Zato duboko udahnite, primite dijete, recite sami sebi da nijedan problem nije tako velik i ne brinite jer nitko ne poznaje vašu bebu bolje od vas. Smirite se, sagledajte situaciju jer će vam smireni um pomoći da lakše ćete doći do rješenja problema, a za sve što je van vaše moći, uzmite mobitel i nazovite mamu, sestru ili prijateljicu koja je to proživjela.

Što je s vašim tijelom?

Mnoge žene uživaju u trudnoći zbog najljepšeg poklona kojeg iščekuju 9 mjeseci, ali i zbog hormona koji utječu na kosu, kožu, nokte i daju ženama onaj "trudnički sjaj". Tijekom trudnoće razina estrogena raste, krv brže cirkulira, a tijelo se prilagođava i ostavlja mjesta za bebu.

Međutim, odmah nakon poroda količina estrogena opada, a tijelo se polako vraća na staro. Zbog naglog pada estrogena nekim ženama slabe nokti i kosa počne opadati, ali ne morate brinuti jer je to samo privremeno. Nakon poroda mnoge trudnice imaju problem s opuštenom kožom na trbuhu. Koža se mjesecima rastezala i nemoguće je da se preko noći vrati na staro. Najbolje bi bilo da tijekom trudnoće budete aktivni koliko je moguće i da nakon oporavka od poroda ponovno krenete s vježbanjem i aktivnim načinom života.

Problem vam mogu stvarati i strije te višak kilograma koji se nakupio dok ste jeli "za dvoje". Nakon poroda koristite kreme i pokušajte se zdravo hraniti jer će vam to pomoći da vratite liniju, ali i da svojoj bebi osigurate zdravo mlijeko ako dojite.

Razgovor i savjeti

Koliko god knjiga u trudnoći pročitali i s koliko god majki razgovarali, nikad se ne možete dovoljno pripremiti za ono što vas čeka kad beba dođe. Kad se pojavi konkretan problem, mnoge nove mame traže savjet od svoje sestre, prijateljice, osobe koja ima iskustva ili neke nove mame koja prolazi kroz isto. Zato je A1 mamama koje su rodile ove godine ili će to tek postati omogućio neograničeni mobilni internet i do 500 kn popusta na novi mobitel, kako bi bezbrižno mogle podijeliti iskustva ili tražiti savjet osobe od povjerenja i to na najboljoj mreži.

Prijatelji i rodbina mogu biti velika pomoć i podrška, a s pametnim telefonom možete brže nego ikad podijeliti ideje i tražiti pomoć od stručnjaka, obitelji i osobe od povjerenja.

Vitashop