Ako vaše dijete još nema godinu dana, ovo trebate znati

Ako vaše dijete još nema godinu dana, ovo trebate znati

Ako vaše dijete još nema godinu dana, ovo trebate znati
  • Objavljeno: Petak, 12.06.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Mame čija su djeca stara do godinu dana vrlo dobro znaju što znači biti stalno u pokretu. Prvih dvanaest mjeseci djetetova života karakteriziraju intenzivan rast i razvoj, što može biti izazovno. Djeca u dobi do godine dana žele što više istraživati i neprestano uče nove stvari iz dana u dan .

Kako se vaše dijete razvija i raste, njegove se dnevne potrebe i aktivnosti mijenjaju, a samim time se mijenja i vaša rutina. U ovom malom vodiču otkrivamo što možete očekivati kada su u pitanju prehrana, spavanje, zabavljanje djeteta i još mnogo toga dok je u dobi do godine dana.

Prosječan dan djeteta

Djeca u ovoj dobi vole isprobavati svoje nove fizičke vještine. To najčešće uključuje istraživanje, penjanje i igru koja traje satima. Njihova dnevna rutina vrti se oko hranjenja, spavanja, igre i mijenjanja pelena.

Većinom, djeca do godine dana, vole skupljati razne predmete na koje nailaze, prelijevati vodu iz jedne posude u drugu i igrati jednostavne igre poput igre skrivača.

Prehrana djeteta

Broj kalorija potreban mališanima starim do godine dana ovisi o individualnim potrebama svakog djeteta, zdravstvenom stanju i tjelesnoj aktivnosti. Najčešće je to između 900 i 1200 kalorija dnevno. Većina djece u dobi od 1 godine treba oko 1000 kalorija dnevno, a one se mogu podijeliti na 3 glavna obroka i 2 međuobroka.

Imajte na umu da je pravilan raspored hranjenja u ovoj dobi gotovo pa nemoguće provoditi. Na neke će dane djeca većinu potrebnih kalorija unijeti već tijekom doručka, stoga sve do večere neće biti gladna. Drugih će dana pak biti suprotno. Iako ovo može biti izrazito frustrirajuće za mame, važno je znati da su to normalni obrasci hranjenja u ovoj dobi.

Tri su korisna savjeta kada je riječ o prehrani djece u dobi do godine dana:

1. Izbjegavajte djetetu davati sokove jer su većinom krcati kalorijama i šećerom. Radije im dajte vodu ili prirodni sok.

2. Uredu je djetetu 2 do 3 puta dnevno dati grickalice, ali pripazite neka to budu zdravije grickalice.

3. Ako vaše dijete ne želi probati neku novu namirnicu ne brinite, jer je sasvim normalno da su djeca u ovoj dobi izbirljiva. Nemojte dijete prisiljavati da jede namirnice koje mu ne odgovaraju i nemojte ga kažnjavati zbog toga.

Fizička aktivnost i učenje djece

U ovoj dobi je djeci potrebno najmanje 30 minuta planirane fizičke aktivnosti, kao i sat ili više neplanirane aktivnosti. Te aktivnosti mogu biti jednostavne poput igre u parku ili šetnje. Planirana fizička aktivnost pomaže daljnjem razvoju motoričkih sposobnosti, olakšava učenje za tu dob važnih koncepata poput boja i brojeva, zatim pomaže izoštravanju vještina poput rješavanja problema, razvoja kritičkog razmišljanja, kreativnosti i ostalih vještina.

Različite aktivnosti, grupne ili individualne, odličan su način na koji ćete potaknuti vaše dijete da usvoji nove vještine, ispuni svoje vrijeme, potaknete motoričke sposobnosti i kognitivni razvoj djeteta.

Zadaci za dijete

Od kad se probudi pa do trenutka kada ponovno ide na spavanje, vaše će dijete htjeti što više vremena provesti u vašoj blizini. Zato je važno da ih uključite u neke od aktivnosti koje obavljate.

Posao za djecu u ovoj dobi sastoji se od skupljanja igračaka ili vraćanja slikovnica na policu. Djeca u ovoj dobi vole oponašati svoje roditelje stoga kada, primjerice, čistite, možete djetetu dati igračku u obliku metle kako bi vam pomoglo.

Razvijanje govornih vještina djece

Razgovor s mališanima ključan je za razvijanje boljih govornih vještina. Tijekom razgovora koristite opisne riječi koje se odnose na boju, oblik ili veličinu igračke, odnosno predmeta o kojem razgovarate.

Odlazak doktoru s djetetom

Uobičajene zdravstvene tegobe kod manje djece uključuju upale uha, prehlade i probleme s kožom. Ako imate nedoumica vezanih uz razvoj, zabrinuti ste zbog navika vezanih uz spavanje, prehranu ili pak vaše dijete ima problema s ponašanjem, razgovarajte s pedijatrom.

Pritom, pedijatru recite sve promjene koje su se dogodile u djetetovom životu. To mogu biti selidba, vaš povratak na posao ili pak nova osoba u djetetovom životu.

Odvikavanje od pelena

Pedijatar vam također može pomoći savjetima o odvikavanju od pelena i sugerirati najbolje vrijeme kada je to dobro učiniti.

Odvikavanje od pelena važna je prekretnica u životu svakog djeteta, ali i roditelja, stoga to razdoblje može biti iznimno izazovno. Postoji niz metoda za odvikavanje od pelena koje obećavaju rezultate, no većina njih ne funkcionira ako vaše dijete nije spremno na to. Upravo zato trebate početi s odvikavanjem tek kada ste i vi i vaše dijete potpuno spremni na to, isto tako nemojte forsirati odvikavanje.

Aplikacije za djecu

Ranije su stručnjaci upozoravali da djeca mlađa od 2 godine ne bi smjela biti izložena ekranima. Međutim, upozorenja su se promijenila otkako je prisutno sve više aplikacija i stranica namijenjenima upravo najmlađoj djeci, stoga se danas tehnologija može koristiti kao odlično sredstvo za poticanje procesa učenja. U dobi do prve godine života dijete formira neuronske puteve koji će mu pomoći da shvati i razumije svijet.

Naravno, vrijeme boravka ispred ekrana treba ograničiti i postaviti pravila oko korištenja tehnologije. Zdrav način korištenja digitalnih uređaja uključuje korištenje aplikacija namijenjenih djeci pomoću kojih će mališani učiti, razvijati svoje motoričke sposobnosti, sposobnost rješavanja problema, ali i usvajati jezične vještine.

Aplikacije za mame

Iako mame mogu sve i ne postoji izazov s kojim se ne mogu suočiti, ponekad im je potrebna mala pomoć. Zato postoji niz aplikacija koje mamama olakšavaju svakodnevicu poput onih pomoću kojih možete pratiti razvoj svog djeteta, upisivati termine odlaska pedijatru, pratiti raspored spavanja i hranjenja. Također, korisne će vam biti i aplikacije koje sadrže razne pjesmice i umirujuće zvukove koje će vam pomoći prilikom uspavljivanja bebe.

Ne trebate sve pamtiti ili zapisivati, pronađite aplikaciju koja odgovara vašim potrebama i vrlo jednostavno sve što vam je potrebno vezano uz rast i razvoj vašeg mališana pratite pomoću nje.

Kako ne biste trebale brinuti imate li dovoljno Internet prometa na mobitelu u trenutku kada sa svojim mališanom želite odigrati igru, poslušati pjesmu ili odgledati crtić na pametnom telefonu pobrinuo se A1 koji je svim novopečenim mamama koje su rodile, posvojile ili udomile u 2020. godini omogućio neograničeni mobilni Internet i do 500 kn popusta na novi mobitel.

S pametnim telefonom i neograničenim internetom ostat će vam više vremena za druženje s vašim mališanom, a vrlo lako možete kontaktirati svoju majku ili bilo koju drugu osobu od povjerenja kada je to potrebno.

Vitashop