Jutarnje mučnine

Jutarnje mučnine

Jutarnje mučnine
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jutarnja mučnina je jedan od najprepoznatljivijih simptoma trudnoće. Usprkos naziva jutarnja mučnina, ove tegobe se mogu javljati ne samo izjutra, nego i u podne ili uvečer. Iako je ovo jedan od "zaštitnih" znakova trudnoće, istina je da svega jedna trećina do jedne polovice trudnica uopće iskusi jutarnju mučninu, gađenje ili povraćanje.

Iako jutarnja mučnina može biti prisutna tijekom cijelog dana, rijetko ometa primjerenu prehranu trudnice u toj mjeri da bi mogla utjecati negativno na razvitak ploda. Za većinu žena, jutarnja mučnina prestaje s trećim mjesecom trudnoće, a po koja buduća majka boriti će se s mučninom sve do prvih pokreta bebe. Tek nekoliko trudnica imati će problem s mučninom tijekom cijele trudnoće, ovo se posebice odnosi na trudnice u višeplodnim trudnoćama.

Problem nastanka jutarnje mučnine nije u potpunosti jasan. Sigurno je da se centar za mučninu i povraćanje nalazi u onom dijelu mozga, koji je označen s medulla oblongata - produljena moždina. Postoji veoma veliki broj teorija koje pokušavaju objasniti na koji način je ovo područje mozga prekomjerno stimulirano tijekom trudnoće. Ginekolozi vjeruju da bi visoka razina hormona trudnoće ß-hCG u krvi tijekom prvog trimestra trudnoće mogla biti jedan od razloga pretjerane stimulacije centra za mučninu i povraćanje. Drugi razlozi koji bi mogli biti odgovorni za nastanak mučnine su neuzimanje hrane ili uzimanje loše hrane te previše kiseline u želucu, kao i manje uspješna probava uslijed opuštanja mišićnog tkiva probavnog trakta pod utjecajem visoke razine drugog značajnog hormona tijekom rane trudnoće - progesterona.

Kako ipak sve trudnice ne doživljavaju mučninu i povraćanje, to čisto fiziološki okidači ne mogu objasniti nastanak jutarnje mučnine, budući da su oni prisutni kod svih trudnica. Jutarnja mučnina je u nekim primitivnim društvima gdje je stil života jednostavniji, opušteniji i manje zahtjevan nepoznat fenomen. S druge strane izolacija i hospitalizacija mnogih trudnica koje pate od prekomjernog povraćanja i smještaj ovih trudnica u relativno umirujuće ozračje bolnice rezultira brzim oporavkom i prestankom tegoba, što upućuje na značajan utjecaj emotivnih čimbenika u nastanku ovih tegoba. Ove pretpostavke potvrđuje činjenica da su iscrpljujuće mučnine i povraćanja češći u neželjenoj i neplaniranoj trudnoći u odnosu na željenu trudnoću. Čini se da tjelesni ili mentalni umor povećavaju mogućnost napadaja mučnina. Slično je i u višeplodnim trudnoćama, vjerojatno zbog umnožavanja tjelesnog i emotivnog stresa.

Jutarnja mučnina je obično češća i teža u prvoj trudnoći, što podupire shvaćanje kako su u nastanku ovih tegoba uključeni i fizički i psihološki čimbenici. Kako je prva trudnoća ujedno i prvi susret s ogromnim količinama hormona trudnoće, tijelo je u prvoj trudnoći manje pripremljeno na ovaj snažni napadaj fizičkih promjena nego kada je u pitanju druga i sljedeća trudnoća. Trudnice koje su po prvi puta trudne, također su podložnije strahovima i brigama koje mogu "prevrnuti želudac", dok žene u ponovljenim trudnoćama mogu svoje misli i emocije odvratiti od svojih briga i mučnine zahtjevima koje postavlja njegovanje starije djece.

Postoje mnogobrojni načini da se tegobe tipa jutarnjih mučnina u trudnoći ublaže. Neke od njih možete naći ovdje:

  • Kako se jutarnja mučnina javlja češće ako je prehrana neadekvatna ili loša, obratite pozornost na zdravu prehranu. Također, hrana bogata bjelančevinama i kompleksnim ugljikohidratima uspješno suzbija mučninu.
  • Jedite češće, prije nego što osjetite glad i u manjim obrocima. Kada je želudac prazan, ili je niska razina šećera u krvi uslijed dugih razmaka između obroka, želučana kiselina nagriza sluznicu želuca što pospješuje mučninu. Bolje je šest malih obroka nego tri velika.
  • Jedite prije napada mučnine, hrana može spriječiti nastupanje mučnine.
  • Iz istog razlog, prvi jutarnji obrok uzmite još u krevetu. Prije odlaska na spavanje uzmite vrlo mali obrok bogat bjelančevinama i složenim ugljikohidratima, npr. šalicu mlijeka s čajnim kolačićem. Prije nego ustanete iz kreveta pojedite nekoliko integralnih krekera, rižinih pločica ili suhih grožđica. Dobro ih je imati u blizini kreveta, kako zbog njih ne biste morali ustajati.
  • Uzimajte dovoljno tekućine, posebice ako je jutarnja mučnina praćena povraćanjem. Osobito su korisni mliječni napici, sokovi od voća i povrća, kao i juhe. Ako vam uzimanje tekućine također stvara mučninu, jedite čvrstu hranu s visokim sadržajem vode, kao što su svježe voće i povrće.
  • Smanjite stres. Jutarnja mučnina se češće javlja kod trudnica koje su pod velikim stresom. I tjelesni i emotivni umor pooštravaju tegobe. Uzmite više vremena za spavanje i opuštanje.
  • Vitamin B6 u dozi od 50 mg (Plivit B6 2x1 tab a 25 mg) pomaže olakšavanju tegoba. Druge lijekove protiv jutarnjih mučnina uzimajte samo ako vam to prepiše vaš liječnik. Nekim trudnicama od koristi mogu biti i akupresurne narukvice koje se nose oko ručnog zgloba pritiskujući akupresurne točke na unutarnjem dijelu zgloba, što često olakšava mučninu. Ne uzrokuju nikakove sporedne učinke i mogu se naći u mnogim ljekarnama. Veliki broj trudnica s mučninama veoma uspješno reagira na homeopatski lijek Nux vomica. Radi se o velikom razrjeđenju ekstrakta jedne vrste indijskog oraščića, koji također uspješno ublažava mučninu.

Procjenjuje se kako je jutarnja mučnina praćena povraćanjem ipak kod sedam od 2.000 trudnica tako izražena i teška, da je nužno liječenje. Ukoliko je to slučaj s vama, svakako se obratite vašem liječniku.

Vitashop