3 suplementa protiv gripe i prehlade

3 suplementa protiv gripe i prehlade

3 suplementa protiv gripe i prehlade
  • Objavljeno: Utorak, 04.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoji bezbroj prirodnih načina koje ljudi koriste da bi spriječili nastanak gripe i prehlade, iako za njih ne postoje znanstveni dokazi da djeluju. Ipak, neki suplementi dokazano mogu smanjiti rizik od nastanka gripe i prehlade. Za vitamin D je, primjerice, dokazano da smanjuje rizik od nastanka gripe i pneumonije.

Ako planirate uzimati bilo koje suplemente, svakako se posavjetujte s liječnikom jer neki suplementi mogu utjecati na djelovanje lijekova.

Echinacea

Echinacea ima dugu povijest u liječenju infekcija dišnog sustava. Stručnjaci još uvijek dobro ne razumiju kako točno echinacea djeluje, ali znaju da ubrzava oporavak od gripe i učinkovito ublažava simptome.

Trebate biti jako oprezni u odabiru suplementa s echinaceom. Neki suplementi sadrže jako mali postotak echinacee. Svakako trebate provjeriti da suplementi echinacee ne sadrže teške metale, mikrobe i pesticide.  

Echinaceu trebate početi uzimati već kod prvih znakova gripe i prehlade. Uzimajte oko 900 miligrama dnevno, ali to podijelite u 3 doze. Echinaceu ne smiju uzimati djeca, trudnice ili dojilje.

Cink

Cink na dva načina pobjeđuje gripu i prehladu. Vaš imunološki sustav treba cink jer u protivnome neće raditi kako treba. Svakodnevno uzimanje cinka može ublažiti simptome gripe i prehlade, i olakšati iskašljavanje. Pripazite s količinom cinka koju uzimate jer može oslabiti vaš imunitet, umjesto da ga ojača.

Veliki broj suplemenata cinka sadrži visoku razinu teških metala koji narušavaju djelovanje cinka i ugrožavaju zdravlje.

Suplementi cinka dolaze u različitim oblicima, različito se konzumiraju i u različitim dozama. Prije nego počnete s uzimanjem cinka, svakako se posavjetujte s liječnikom. Preporučena dnevna doza ovisi o dobi i spolu. Također, doza za trudnice i dojilje je drugačija nego za žene koje nisu trudne i ne doje.

Vitamin D

Vitamin D neće pomoći osobama koje ga u svojim tijelima imaju dovoljno. No, kada vitamin D uzimaju osobe kojima nedostaje vitamina D, što je otprilike 40% populacije, rezultati su čudesni. Vaš imunitet jača i rizik od nastanka gripe i prehlade se značajno smanjuje. Ako se redovito izlažete suncu i konzumirate obogaćene mliječne proizvode, u pravilu unosite dovoljno vitamina D.

Nemojte pretjerati s unosom vitamina D. Neki suplementi vitamina D sadrže i do 80% više vitamina D nego što je navedeno na sastavu proizvoda.

Vitamin D u kapima je odličan za bebe. Unosom vitamina D putem hrane se njegova apsorpcija povećava za čak 50%. Osobe koje ne unose dovoljno vitamina D trebaju postupno prilagođavati svoju dnevnu dozu. Svakako se posavjetujte s liječnikom. Naročito oprezne trebaju biti osobe koje pate od srčanih bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.