Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što moramo znati o HPV-u?

Što moramo znati o HPV-u?

Što moramo znati o HPV-u?
  • Objavljeno: Utorak, 04.03.2014.
  • Broj pregleda: 468
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Humani papilloma virus, ili HPV, je zapravo skupina od više od 100 virusa. Oni su jako česti i mogu uzrokovati nastanak različitih simptoma, kao što su bradavice na rukama, stopalima ili rak maternice. Neki tipovi ne uzrokuju nikakve simptome i oni su, u pravilu, najopasniji.

Dobra vijest je da će u većini slučajeva vaš imunološki sustav eliminirati te viruse bez pomoći i liječenja. Ipak, za vas je bolje ako znate što više o prevenciji HPV - a i testiranju.

Većina ljudi ima HPV

Ako ste spolno aktivni velika je vjerojatnost da ćete u jednom trenutku svog života biti zaraženi HPV - om. Istraživanja su pokazala da je čak 80% žena do dobi od 50 godina zaraženo HPV - om. Oko dvije trećine djevojka u pubertetu je zaraženo HPV - om. U većini slučajeva će ove infekcije proći same od sebe i neće biti dugoročnih posljedica. Ponekad HPV može potaknuti nastanak promjena tjelesnih stanica, koje mogu uzrokovati nastanak raka maternice ili neke druge zdravstvene probleme.

Postoji više vrsta HPV - a

Znanstvenici su do sada otkrili više od 170 vrsta HPV - a. Srećom, ne uzrokuju sve vrste probleme. Oko 40 vrsta se lako širi putem vaginalnog, analnog i oralnog seksa. Njih 12 je povezano s rakom, a dva (HPV tip 16 i 18) uzrokuju najveći broj slučajeva raka, uzrokovanih HPV - om.

Dječaci i muškarci ga također mogu imati

HPV je češće povezan s nastankom raka kod žena. Očito je da muškarci nisu zaraženi istim tipom HPV - a, ali mogu biti zaraženi HPV - om. Prema posljednjim istraživanjima, gotovo svi spolno aktivni muškarci u jednom trenutku života budu zaraženi HPV - om. Opet ponavljamo, te infekcije u većini slučajeva prođu same od sebe, ali ponekad mogu uzrokovati nastanak raka grla, penisa ili anusa.

HPV može uzrokovati nastanak raka grla

HPV je razlog zašto se u posljednje vrijeme povećao broj slučajeva raka grla. Stručnjaci prognoziraju da će do 2020. godine HPV u većem broju uzrokovati nastanak raka grla nego raka maternice. Simptomi mogu biti bol grla koja ne prolazi i bol tijekom gutanja.

HPV se prenosi i putem oralnog seksa

Rak grla i usta su relativno rijetki, ali HPV povećava njihovu učestalost. Rizik od zaraze HPV - om putem oralnog seksa je poprilično mali. Alkohol i cigarete su znatno češći uzročnici nastanka raka grla i usta.

Oralna higijena smanjuje rizik od zaraze HPV - om

Nedavno istraživanje je pokazalo da oni, koji ne vode računa o higijeni oralne šupljine, imaju 56% veći rizik od zaraze HPV - om. Bolesti desni i gubitak zuba povećavaju rizik od zaraze HPV - om. Ako vam treba dobar razlog da počnete redovito prati zube, mislimo da je ovo sasvim dovoljno.

Postoji cjepivo

Zapravo, dva su već odobrena. Gardasil je odobren 2006. godine i štiti od HPV - a tipa 6 i 11 (oni uzrokuju genitalne bradavice) i 16 i 18 (koji uzrokuju oko 70% slučajeva raka maternice). Cervarix je odobren 2009. godine i štiti samo od HPV - a tipa 16 i 18.

Žene su češći prenosioci HPV - a

Iako postoji uvriježeno mišljenje da su muškarci češći prenosioci HPV - a, nova istraživanja pokazuju suprotno. Muškarci su pod 60% većim rizikom da će biti zaraženi od strane žene, u odnosu na žene da će biti zaražene od strane muškarca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari