Što moramo znati o HPV-u?

Što moramo znati o HPV-u?

Što moramo znati o HPV-u?
  • Objavljeno: Utorak, 04.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Humani papilloma virus, ili HPV, je zapravo skupina od više od 100 virusa. Oni su jako česti i mogu uzrokovati nastanak različitih simptoma, kao što su bradavice na rukama, stopalima ili rak maternice. Neki tipovi ne uzrokuju nikakve simptome i oni su, u pravilu, najopasniji.

Dobra vijest je da će u većini slučajeva vaš imunološki sustav eliminirati te viruse bez pomoći i liječenja. Ipak, za vas je bolje ako znate što više o prevenciji HPV - a i testiranju.

Većina ljudi ima HPV

Ako ste spolno aktivni velika je vjerojatnost da ćete u jednom trenutku svog života biti zaraženi HPV - om. Istraživanja su pokazala da je čak 80% žena do dobi od 50 godina zaraženo HPV - om. Oko dvije trećine djevojka u pubertetu je zaraženo HPV - om. U većini slučajeva će ove infekcije proći same od sebe i neće biti dugoročnih posljedica. Ponekad HPV može potaknuti nastanak promjena tjelesnih stanica, koje mogu uzrokovati nastanak raka maternice ili neke druge zdravstvene probleme.

Postoji više vrsta HPV - a

Znanstvenici su do sada otkrili više od 170 vrsta HPV - a. Srećom, ne uzrokuju sve vrste probleme. Oko 40 vrsta se lako širi putem vaginalnog, analnog i oralnog seksa. Njih 12 je povezano s rakom, a dva (HPV tip 16 i 18) uzrokuju najveći broj slučajeva raka, uzrokovanih HPV - om.

Dječaci i muškarci ga također mogu imati

HPV je češće povezan s nastankom raka kod žena. Očito je da muškarci nisu zaraženi istim tipom HPV - a, ali mogu biti zaraženi HPV - om. Prema posljednjim istraživanjima, gotovo svi spolno aktivni muškarci u jednom trenutku života budu zaraženi HPV - om. Opet ponavljamo, te infekcije u većini slučajeva prođu same od sebe, ali ponekad mogu uzrokovati nastanak raka grla, penisa ili anusa.

HPV može uzrokovati nastanak raka grla

HPV je razlog zašto se u posljednje vrijeme povećao broj slučajeva raka grla. Stručnjaci prognoziraju da će do 2020. godine HPV u većem broju uzrokovati nastanak raka grla nego raka maternice. Simptomi mogu biti bol grla koja ne prolazi i bol tijekom gutanja.

HPV se prenosi i putem oralnog seksa

Rak grla i usta su relativno rijetki, ali HPV povećava njihovu učestalost. Rizik od zaraze HPV - om putem oralnog seksa je poprilično mali. Alkohol i cigarete su znatno češći uzročnici nastanka raka grla i usta.

Oralna higijena smanjuje rizik od zaraze HPV - om

Nedavno istraživanje je pokazalo da oni, koji ne vode računa o higijeni oralne šupljine, imaju 56% veći rizik od zaraze HPV - om. Bolesti desni i gubitak zuba povećavaju rizik od zaraze HPV - om. Ako vam treba dobar razlog da počnete redovito prati zube, mislimo da je ovo sasvim dovoljno.

Postoji cjepivo

Zapravo, dva su već odobrena. Gardasil je odobren 2006. godine i štiti od HPV - a tipa 6 i 11 (oni uzrokuju genitalne bradavice) i 16 i 18 (koji uzrokuju oko 70% slučajeva raka maternice). Cervarix je odobren 2009. godine i štiti samo od HPV - a tipa 16 i 18.

Žene su češći prenosioci HPV - a

Iako postoji uvriježeno mišljenje da su muškarci češći prenosioci HPV - a, nova istraživanja pokazuju suprotno. Muškarci su pod 60% većim rizikom da će biti zaraženi od strane žene, u odnosu na žene da će biti zaražene od strane muškarca.

Vitashop