Gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis

Gardnerella vaginalis
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Simptomi

Bolest može protjecati bez simptoma ili se očitovati oskudnim/obilnim, bjelkastim, rijetkim iscjetkom neugodnog i karakterističnog mirisa (miris ribe). U nekim slučajevima se javlja nadraženost nakon spolnog odnosa. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom pri čemu su znaci upale kao crvenilo, bolovi ili svrbež najčešće odsutni. pH vrijednost rodnice je > 4,5, a amintest pozitivan. Kod ovog testa se dodatkom 1 - 2 kapi 10% KOH na predmetno stakalce s vaginalnim iscjetkom razvija karakterističan neugodan miris ribe.

Mikroskopski se nalaze tipične stanice clue cells ili Schlüsselzellen - stanice vaginalnog epitela prekrivene mnoštvom bakterija koje izgledaju kao da su posute šećerom u prahu ili paprom. Određivanje pH vrijednosti i/ili amintest, uz mikroskopski pregled iscjetka iz rodnice sigurni su i dostatni pokazatelji bakterijske vaginoze.

Liječenje

Lijekovi izbora su derivati 5-nitromidazola kao što su metronidazol, ornidazol i tinidazol, odnosno clindamycin. Duljina i forma terapije ovise o težini simptoma. Djelotvorna doza je 2 g metronidazola (Medazol, Fasygin, Orvagyl) što se uzima tijekom jednodnevne terapije ili podijeljeno kroz 5 dana. Vaginalete se koriste 10 dana, a klindamicinska krema (Dalacin V) tijekom 7 dana. Ova terapija selektivno djeluje na anaerobne bakterije, pri čemu nema utjecaja na laktobaciluse. U većini slučajeva nije potrebno liječiti partnera. Za vrijeme liječenja se preporučuje suzdržavanje od spolne aktivnosti ili zaštićeni spolni odnos (kondom).

Alternativne mogućnosti

Sve što narušava pH ili bakterijsku ravnotežu rodnice može prouzročiti infekciju. Otuda je u prvoj liniji potrebno obratiti pozornost na prehranu, gdje se preporučuje povećani unos fermentiranih životnih namirnica i probiotika (kiseli kupus, kiselo zelje, LGG jogurt, acidofil). Na isti način kod lakših slučajeva, u trudnoći, kao i kod čestih recidiva preporuča se jednostavno zakišeljavanje rodnice uporabom vaginalnih tableta koje sadrže vitamin C (Vagi C) ili obnavljanje prirodne vaginalne flore, u koju svrhu se koriste vaginalete Vagisan i Döderlein Med. ili izravni unos kulture laktobacilusa u rodnicu. Jednostavna metoda koja se pri tome može koristiti je ispiranje rodnice s otopinom mliječne kiseline (Ac. lactici) ili sirutke. U tu svrhu možete koristiti i 2 - 4 kapsule Linex ili Bactisubtil, odnosno Acidofil kaps. koje se za ovaj postupak moraju otvoriti i njihov sadržaj otopiti u 2 dl mlake vode.

Kultura laktobacila može se unijeti u rodnicu i putem običnog malog tampona namočenog u LGG jogurt. Tampon ostaviti u rodnici kroz 2 sata. Kod upornih slučajeva preporuča se homeopatski lijek Gynatren. Gynatren se nalazi na tržištu u vidu ampula koje sadrže specijalne inaktivne, ali imunogene sojeve laktobacilusa, i predstavlja vrstu intramuskularnog cjepiva. Primjenjuje se u 3 doze, svaka 2 tjedna, a nakon godinu dana se preporučuje još 1 doza za održavanje efekta.