Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Simptomi

U žena se javlja bolna upala rodnice i stidnice popraćena svrbežom i obilnim pjenastim, žućkastim iscjetkom neugodnog mirisa. U muškaraca su smetnje blaže, očituju se pri mokrenju ili dolazi do upale glansa penisa. Dijagnoza se postavlja na osnovu ginekološkog pregleda, određivanja pH rodnice i mikroskopskog pregleda nativnog preparata vaginalnog iscjetka.

Liječenje

Lijekovi izbora su 5-nitroimidazoli: metronidazol (Medazol, Orvagyl, Flagyl), tinidazol (Simplotan, Sorquetan), ornidazol (Tiberal) ili nimorazol (Esclama) u obliku tableta i vaginaleta. Tablete se uzimaju u dozi od 2 g tijekom jednodnevne terapije ili podijeljeno kroz pet dana, dok se vaginalete koriste 10 dana. Obvezno je liječenje partnera, bez obzira na evtl. odsustvo simptoma. Kod 90% pacijentica nastupa brzo izlječenje, u nekih 10% se javljaju recidivi. Obzirom da nije poznata rezistencija trihomonasa prema ovoj medikamentoznoj terapiji, radi se uvijek o reinfekcijama, zbog čega se terapija ponavlja kod oba partnera. Kako se metronidazol ne savjetuje davati trudnicama u prvih 12. tjedana trudnoće, u ovo vrijeme se mogu koristiti lokalni pripravci clotrimazola (Canesten).

Alternativne mogućnosti

Sve što narušava pH ili bakterijsku ravnotežu rodnice može potpomoći nastanku infekcije. Otuda je uz medikamentoznu terapiju, nužno obratiti pozornost na prehranu, gdje se preporučuje povećati unos fermentiranih životnih namirnica i probiotika (kiseli kupus, kiselo zelje, LGG jogurt, acidofil, AB kultura). Na isti način se savjetuje jednostavno zakišeljavanje rodnice uporabom vaginalnih tableta koje sadrže vitamin C (Vagi C) ili obnavljanje prirodne vaginalne flore, u koju svrhu se koriste vaginalete Vagisan i Döderlein Med. ili izravni unos kulture laktobacilusa u rodnicu. Jednostavna metoda koja se pri tome može koristiti je ispiranje rodnice s otopinom mliječne kiseline (Ac.lactici) ili sirutke. U tu svrhu možete koristiti i 2 - 4 kapsule Linex ili Bactisubtil, odnosno Acidofil kaps. koje se za ovaj postupak moraju otvoriti i njihov sadržaj otopiti u 2 dl mlake vode.

Kultura laktobacila može se unijeti u rodnicu i putem običnog malog tampona namočenog u LGG jogurt. Tampon ostaviti u rodnici kroz 2 sata. Kod upornih slučajeva za preporučiti je homeopatski lijek Gynatren. Gynatren se nalazi na tržištu u vidu ampula koje sadrže specijalne inaktivne, ali imunogene sojeve laktobacilusa, i predstavlja vrstu intramuskularnog cjepiva. Primjenjuje se u tri doze, svaka dva tjedna, a nakon godinu dana se preporučuje još jedna doza za održavanje efekta.

Vitashop