Gljivične infekcije spolnih organa

Gljivične infekcije spolnih organa

Gljivične infekcije spolnih organa
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je to?

Gljivične infekcije spolnih organa najčešće su uzrokovane gljivicom Candidom albicans. Vrlo su česte u žena. Candida albicans normalni je stanovnik crijeva svakog čovjeka, a nalazi se i na koži. Do infekcije tj. prekomjernog bujanja gljive dolazi kada je zbog određenih uzroka poremećena imunološka ravnoteža, kao i zbog nekih vanjskih utjecaja.

Kako nastaje infekcija?

Kod kandidoze spolnih organa radi se gotovo uvijek o autoinfekciji - dakle infekciji gljivicama koje žive u našem crijevu, te se iz određenih razloga, u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati. Razlozi su uglavnom prekomjerna uporaba antibiotika širokog spektra, uporaba kontracepcijskih tableta, prekomjerna higijena spolnih organa uporabom alkalnih sapuna koji uništavaju normalnu floru rodnice, trudnoća, menstruacija, neadekvatno (sintetičko i preusko) rublje, neadekvatni higijenski ulošci, neregulirana šećerna bolest itd. Loša regulacija šećerne bolesti smanjuje otpornost organizma na infekcije. Kada se šećerna bolest dobro regulira, obrana od infekcije ponovo je onakva kao u osoba koje ne boluju od šećerne bolesti.. Uz to, u loše reguliranoj šećernoj bolesti krv i tjelesne tekućine imaju više glukoze što ih čini boljom podlogom za razvoj mikroorganizama, pa tako i gljive Candida albicans koja onda uzrokuje infekciju.

Koji su simptomi kandidoze spolnih organa?

U žena najčešće se javlja svrbež spolovila uz žarenje te pojačan iscjedak koji je obično bijel i sirast. Na vanjskom spolnom organu vidi se crvenilo što je znak upale, a rodnica je prekrivena bijelim sirastim kolonijama gljiva.

U muškaraca se najčešće ne javljaju simptomi (asimptomatski nosioci). Mogu se javiti bjelkaste naslage na glansu i prepuciju uz osjećaj osjetljivosti i nadraženosti. Može biti prisutan i oskudan iscjedak iz mokraćne cijevi.

Simptomi su najizraženiji nakon spolnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osjećaj žarenja i svrbež. Kod žena u toku i nakon spolnog odnosa može se javiti bol uz žarenje i crvenilo rodnice, kao i vanjskog spolovila. Svrbež se može proširiti i na područje oko analnog otvora (čmara).

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom razmaza materijala uzetog sa zahvaćenog dijela rodnice, glansa penisa ili prepucija.

Ženi se u toku ginekološkog pregleda uzima materijal za razmaz, a muškarcu to može uzeti specijalista za kožne i spolne bolesti. Ponekad liječnik već samim pregledom po karakterističnom izgledu može zaključiti da se radi o infekciji Candidom.

Liječenje

Kada su u pitanje gljivice u liječenju se ne primjenjuju antibiotici. Antibiotici potiču rast gljivica u crijevu, koje onda postaje izvor infekcije spolnih organa.. U liječenju se primjenjuje lokalna, tzv. antimikotička terapija. Kod žena se primjenjuje u obliku vaginaleta koje se stavljaju u rodnicu i krema koje se primjenjuju na vanjskom spolovilu Kod muškaraca krema se maže po glansu i prepuciju. Terapija može biti i tabletama po preporuci liječnika. Obično simptomi nakon primjene lijekova vrlo brzo nestaju.

Dodatni savjeti

Neke žene unatoč dosljednom provođenju terapije imaju stalno ponavljane infekcije Candidom albicans.

U tom slučaju treba provjeriti šećer u krvi jer jedan od prvih simptoma šećerne bolesti može biti opetovana infekcija spolnih organa Candidom albicans.

Treba obratiti pažnju na prehranu: smanjiti unos rafiniranih šećera, proizvoda od bijelog brašna, te povećati unos fermentiranih namirnica (kiselo mlijeko, jogurt, acidofil, kiselo zelje itd).

Pravilno održavanje higijene je veoma važan faktor u ponavljanih infekcija Candidom. Tu vrijedi pravilo "ni previše ni premalo". Spolni organi nisu naime "prljavi organi" i ne treba ih prati prejakim antiseptičkim sredstvima. Na taj način se uništava prirodna obrambena barijera u rodnici - vaginalna flora (lactobacillus vaginalis) i stvara otvoreni prostor za vanjsku infekciju. Sasvim dovoljno je svakodnevno pranje spolnih organa vodom i odgovarajućim tekućim sapunom (za preporučiti svakako one s niskim pH,). Ispiranja rodnice u svakodnevnim, uobičajenim uvjetima nisu potrebna.

Treba izbjegavati sintetičko rublje, čarape s gaćicama, usku odjeću i tanga gaćice. Nakon završenog liječenja korisno je potpomoći u obnovi prirodne vaginalne flore. U tu svrhu se mogu koristiti specifični pripravci koje sadrže tzv. Döderleinove bacile.

Vitashop