Smokve i šljive u službi probave

Smokve i šljive u službi probave

Smokve i šljive u službi probave
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Učinkovita probava i redovito pražnjenje crijeva bitni su za sveukupno zdravlje. Problem zatvora crijeva odražava se nedovoljno učestalim, neredovitim i nepotpunim pražnjenjem crijeva. U protivnom se nagomilavaju štetni produkti probave, uz razvijanje raznih simptoma (nelagoda, osjećaj nadutosti, slabi apetit, umor, glavobolja). Od zatvora češće pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.

Neki od uzroka zatvora mogu biti nedovoljno uzimanje tekućine, prehrana koja je zasnovana na “fast food” hrani i stoga siromašna dijetalnim vlaknima, nedostatak fizičke aktivnosti, uzimanje određenih lijekova, te jači stres.

Sirup od smokve i šljive sadrži ekstrakte suhih smokava i suhih šljiva koji imaju laksativni učinak, te eterična ulja komorača i paprene metvice koja smanjuju grčeve i nadutost u crijevima. Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Za razliku od svježih, suhe smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija što doprinosi njihovom laksativnom djelovanju. Nadalje, magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji organizam štiti od štetnog utjecaja psihičkog stresa. Suhe šljive sadrže nekoliko sastojka koji pridonose pravilnoj probavi. To su netopljiva vlakna koja se ne mogu razgraditi u probavnom sustavu, pa stoga ostaju u crijevima, apsorbiraju vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crijevo. Zatim, prirodni šećer sorbitol koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način otklanjanja zatvor, te dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za redovito pražnjenje crijeva.

Kako bi se održala normalna pokretljivost i funkcija crijeva, potrebno je voditi računa o čimbenicima na koje možemo utjecati vlastitim ponašanjem i navikama. Dakle, valja unositi dostatne količine prehrambenih vlakana, te redovito piti tekućinu.

Ako problemi sa zatvorom ne izostaju, uzmite Sirup od smokve i šljive prije spavanja, a on će tijekom noći nježno potaknuti prirodne probavne procese i donijeti vam ugodno olakšanje slijedeće jutro.

 Herba laboratorij d.o.o.

Trnsko 21 c, HR-10020 Zagreb
tel: 01 2342 083 
fax: 01 2342 080
herba-laboratorij@net.amis.hr

www.herba-laboratorij.hr

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.