Vaše tijelo nakon trudnoće

Vaše tijelo nakon trudnoće

Vaše tijelo nakon trudnoće
  • Objavljeno: Petak, 05.04.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Odmah nakon poroda

Lakši ste 4 do 5 kilograma. Beba je bila teška od 2.5 do 3.5 kilograma, placenta oko 0.5 do 1.5 kilogram, a krv i amnionska tekućina su težile oko 1.5 kilogram.

2 do 3 dana nakon poroda

Čak 80% trudnica osjeća postoporđajnu tugu, samoću i strah da se neće dobro snaći u novoj ulozi. Ovo je potpuno normalno stanje, ali ako se pogorša ili duže vrijeme ne prolazi, obratite se stručnjaku jer je moguće da se radi o postoporođajnoj depresiji.

3 dana nakon poroda

Trebali ste početi oslobađati mlijeko. Ako ne dojite, vaše grudi će postati manje popunjene mlijekom i u razdoblju od tjedan dana će u potpunosti prestati proizvoditi mlijeko.

10 dana nakon poroda

Iscjedak koji je normalan nakon poroda zbog oslobađanja viška krvi i tkiva iz maternice postat će manje obilan i puno svjetliji.

3 tjedna nakon poroda

Mišići će početi poprimati stari oblik. Ako ste imali komplikacija tijekom poroda, posavjetujte se s liječnikom o tome smijete li početi vježbati laganim intenzitetom.

4 do 6 tjedana nakon poroda

Nakon rasta do veličine lubenice, vaša maternica bi trebala poprimiti staru i uobičajenu veličinu limuna. Smanjenje razine estrogena može uzrokovati slabljenje kose, što je privremeno. U idućih nekoliko mjeseci ona će opet ojačati.

5 tjedana nakon poroda

Raspoloženi ste za seks? Ako je tako, trebate znati da je u ovom trenutku to potpuno sigurno. Sve što vas muči podijelite s partnerom i ginekologom. Također uzmite u obzir želite li ponovno začeti jer je u ovom trenutku to moguće. Izbjegavajte kontracepcijske pilule ako dojite.

6 tjedana nakon poroda

Vrijeme je za pregled kod ginekologa. On će provjeriti je li sve u redu s vaginom i abdomenom kako bi na vrijeme otkrili sve moguće komplikacije. Možda će htjeti s vama porazgovarati kako se osjećate emocionalno. Ako nema nikakvih komplikacija, ginekolog će vam dozvoliti da povremeno vježbate. Razgovarajte o kontracepciji kako biste mogli primijeniti onu koja vam najviše odgovara.

6 do 8 tjedana nakon poroda

Svim novim roditeljima nedostaje sna. Ako se već duže vrijeme osjećate umorno tijekom cijelog dana, posavjetujte se s liječnikom jer postoji velika vjerojatnost da patite od anemije. Također je moguće da je došlo do poremećaja rada štitnjače, što je također normalno nakon poroda i javlja se kod 10% majki.

8 tjedana nakon poroda

U ovom trenutku bi bilo kakva vaginalna krvarenja trebala u potpunosti nestati. Ako još uvijek primijetite vaginalna krvarenja, svakako pođite ginekologu.

3 mjeseca nakon poroda

Vaši hormoni se vraćaju u ravnotežu, što znači da menstrualni ciklus treba započeti. Pretjerana dlakavost, do koje dolazi tijekom trudnoće, treba nestati. Bilo kakve nagle promjene raspoloženja, koje su karakteristične za razdoblje tijekom trudnoće, također trebaju polako nestajati. Za majke koje doje će nagle promjene raspoloženja trajati još neko vrijeme, a kod nekih traju dok ne prestanu s dojenjem.

6 mjeseci nakon poroda

Odlične vijesti! Bilo kakvi ožiljci i strije će u ovom razdoblju početi blijedjeti. Možete koristiti kreme kako bi taj proces ubrzali. Ako dojite, pazite da kreme budu od prirodnih spojeva.

Vitashop