Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vaše tijelo na PMS-u!

Vaše tijelo na PMS-u!

Vaše tijelo na PMS-u!
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.01.2014.
  • Broj pregleda: 699
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

2 tjedna prije menstruacije

Hipofiza počinje s oslobađanjem hormona koji potiču oslobađanje jajašca i pripremaju ga za oplodnju. Ovi hormoni direktno šalju signale jajnicima da je vrijeme za začeće.

Jajnici su primili poruku. Oni počinju s otpuštanjem najzrelijeg jajašca u jajovod, a njegovo putovanje do maternice će trajati nekoliko dana.

U međuvremenu, jajnici oslobađaju estrogen. Ovaj hormon signalizira  maternici da prilagodi svoju sluznicu embriju.

U iduća 2 tjedna

Kako maternica prilagođava tkivo i dotok krvi, vaši jajnici počinju oslobađati hormon koji potiče trudnoću - progesteron. Tjelesna temperatura može porasti za koji stupanj, iako vi to možda nećete ni primijetiti.

Progesteron također širi mliječne žlijezde u vašim grudima. Velika je vjerojatnost da će vaše grudi malo narasti i postati osjetljive.

Progesteron također utječe na kemijski sastav mozga i oslobađanje serotonina koji regulira vaše raspoloženje.

Također može stimulirati rad amigdale, dijela mozga koji je zaslužan za emocije. Rezultat su 2 najčešća simptoma PMS-a: razdražljivost i anksioznost.

U međuvremenu, estrogen i progesteron marljivo rade kako bi pripremili vašu maternicu. Crijeva se počinju opuštati kako bi napravila mjesta za maternicu koja se širi.

Kako se maternica širi, tako se i vi širite i dolazi do još jednog čestog simptoma - nadutosti. Povećana osjetljivost na inzulin može potaknuti žudnju za hranom.

Početak menstruacije

Neoplođeno jajašce je dovoljno dugo čekalo, a maternica osjeća da je cijela zbrka i priprema bila uzaludna. Razina progesterona i estrogena značajno pada, zbog čega se svi simptomi polako ublažavaju.

No, zabava nije potpuno gotova. Stanice maternice počinju oslobađati prostaglandine koji pomažu u oslobađanju viška tkiva i krvi. Oni potiču mišiće maternice na kontrakciju, proces koji je poznatiji kao menstrualni grčevi.

Prostaglandini također mogu uzrokovati mučninu i povraćanje. Njihovo djelovanje se ublažava  uzimanjem protuupalnih lijekova ili vježbanjem.

Iako vam se može činiti da krvi ima u izobilju, prosječan gubitak krvi tijekom menstruacije je od 2 žlice do 1 šalice.

Kraj menstruacije

Izdržali ste! Ipak, vaši jajnici polako počinju s pripremom idućeg jajašca kojeg će otpustiti pa cijeli proces počinje iznova.

Komentari