Prevencija raka

Prevencija raka

Prevencija raka
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U većini slučajeva je obolijevanje od raka posljedica nezdravih životnih navika, stoga je krajnje vrijeme da napravite male promjene u životnim navikama i uživate u dugom i zdravom životu.

Prestanite pušiti

Pušenje je povezano s više vrsta raka, uključujući rak pluća, mjehura i bubrega. Žvakanje duhana može uzrokovati rak usne šupljine i rak gušterače. Čak i ako ne pušite, izlaganje dimu cigareta povećava rizik od nastanka raka pluća.

Izbjegavajte cigarete i prestanite pušiti. To je jedna od najboljih odluka koje možete donijeti za svoje zdravlje. Ako trebate pomoć u prestanku pušenja, obratite se stručnjaku. U današnje vrijeme su dostupni razni proizvodi koji olakšavaju prestanak, a ne ugrožavaju zdravlje.

Hranite se zdravo

Iako zdrava prehrana neće garantirati život bez raka, definitivno će rizik od nastanka raka značajno smanjiti.

Jedite puno voća i povrća. Vaša prehrana bi se trebala temeljiti na voću, povrću i namirnicama biljnog porijekla, kao što su cjelovite žitarice.

Ograničite unos masti. Namirnice, koje obiluju mastima, također sadrže više kalorija i povećavaju rizik od nastanka pretilosti, što u konačnici povećava rizik od nastanka raka. Ako ste ljubitelj alkohola, pijte ga u umjerenim količinama.

Budite aktivni i održavajte zdravu tjelesnu težinu

Održavanjem zdrave tjelesne težine ćete smanjiti rizik od nastanka različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate, pluća, debelog crijeva i bubrega.

Fizička aktivnost je također važna. Osim što će pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, također će smanjiti rizik od nastanka raka dojke i debelog crijeva.

Svaki dan probajte barem 30 minuta biti fizički aktivni. To može biti šetanje, trčanje, pospremanje ili vježbe snage. Ako vježbate dulje, rezultati će biti još bolji.

Zaštitite se od sunca

Rak kože je najčešći oblik raka, a najlakše se može spriječiti. Redovitim nanošenjem krema za zaštitu od sunca ćete rizik od nastanka raka kože svesti na minimum.

Nemojte ići u solarije, koliko god zvučali sigurno i obećavajuće. Ako se ne brinete oko raka kože, trebate znati da su istraživanja pokazala da solariji ubrzavaju starenje kože, i to znatno više nego izlaganje suncu.

Prakticirajte siguran seks

Ograničite broj seksualnih partnera i koristite kondom, osim ako niste u monogamnoj vezi i sigurni ste u svoje i partnerovo zdravlje.

Spolne bolesti povećavaju rizik od nastanka raka. Osobe, koje pate od HIV-a ili AIDS-a imaju povećan rizik od nastanak raka anusa, jetre i pluća. HPV se često povezuje s cervikalnim rakom, ali također može biti uzročnik raka penisa, grla, vulve i vagine.

Vitashop