20 milijuna državljana EU nema pristojne sanitarije

20 milijuna državljana EU nema pristojne sanitarije

20 milijuna državljana EU nema pristojne sanitarije
  • Objavljeno: Utorak, 26.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

20 milijuna ljudi u EU nema pristup pristojnim sanitarijama i pate zbog manjka higijene s teškim posljedicama za zdravlje, kazano je u Stockholmu na međunarodnom skupu u povodu Međunarodnog tjedna voda.

"Često se misli da u Europi postoje samo bogati koji nemaju tu vrstu problema. Političari u Bruxellesu nisu svjesni opsega problema", rekla je Sascha Gabizon, predsjednica nevladine organizacije Žene u Europi za zajedničku budućnost.

To se u prvom redu odnosi na nove članice EU-a iz istočnog bloka, ali izolirani slučajevi postoje i u zapadnoj Europi, u Francuskoj, Irskoj ili mediteranskim zemljama.

U Bugarskoj, 42% stanovništva živi u ruralnim područjima gdje je samo 2% kućanstava priključeno na kanalizaciju.

U Rumunjskoj bez kanalizacije živi 10 milijuna ljudi.

Na selu samo 15% stanovnika ima tekuću vodu.

"U mnogim školama na selu, djeca ne žele ići na zahode koliko su prljavi", rekla je Diana Iskreva, iz bugarske organizacije Zemlja zauvijek.

Život bez kanalizacije stvara velike zdravstvene probleme.

"To izaziva bolesti poput hepatitisa A ili bolesti uzrokovane previsokim koncentracijama nitrata u vodi", rekla je Iskreva.

Dopuštena koncentracija nitrata u vodi je 50 mg po litri, a u nekim dijelovima Rumunjske doseže 500 mg po litri. v Za mjesne vlasti to je često tabu pitanje.

"To je tabu pitanje. Političarima je neugodno govoriti o zahodima i priznati ozbiljnost situacije. Osim toga, često toga nisu ni svjesni", kazala je Sascha Gabizon.

Problem, međutim, nije u manjku novca.

U idućih 5 godina EU će dodijeliti 336 milijardi eura najsiromašnijim zemljama članicama, od čega je 18 milijardi namijenjeno poboljšanju sanitarnih uvjeta.

Prema Gabizon, za rješenje je potrebno manje od 480 milijuna eura.

Situacija u gradovima bitno je drukčija.

Direktiva iz Bruxellesa iz 1991. propisuje da gradovi s više od 10000 stanovnika moraju u potpunosti biti opremljeni sanitarijama.

Mjesni čelnici zbog toga radije ulažu u infrastrukturu u gradovima.

"Sveprisutna korupcija među političarima blokira novac koji bi trebao otići najsiromašnijima na selu", upozorila je Iskreva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti