Dijabetičari i upala pluća

Dijabetičari i upala pluća

Dijabetičari i upala pluća
  • Objavljeno: Utorak, 26.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači iz Danske tvrde da imaju čvrste dokaze da je dijabetes povezan s 25%-tnim do 75%-tnim povećanjem relativnog rizika za hospitalizaciju zbog pneumonije (upale pluća).

Napisali su u časopisu Diabetes Care, istraživači tvrde da ovi rezultati naglašavaju vrijednost cjepiva protiv gripe i pneumokoka, osobito za pacijente koji imaju duže dijabetes i dodatno naglašavaju važnost kontrole glukoze u krvi kao mjeru prevencije hospitalizacije povezane s pneumonijom kod dijabetičara.

Koristili su zdravstvene baze podataka iz sjeverne Danske. Dr. Jette B.Kornum s Aarhus University Hospital, Aalborg i kolege su indentificirali 34,239 pojedinaca koji su bili hospitalizirani zbog pneumonije i još 342,390 pojedinaca iz opće populacije koji su bili kontrolna grupa.

Analizom ovih podataka otkrili su da pacijenti s dijabetesom imaju 26% veći rizik od potrebe hospitalizacije zbog pneumonije u usporedbi s pojedincima koji nemaju dijabetes.

Rizik od hospitalizacije zbog opneumonije je bio povišen 4.4 puta u pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 1.2 puta kod onih s dijabetesom tipa 2. Što je duži bio period slabe kontrole glikemije, rizik od hospitalizacije zbog pneumonije je postajao viši, uočili su Kornum i kolege. U usporedbi s pojedincima bez dijabetesa, bolovanje od dijabetesa tijekom 10 godina je bilo povezano s 35% povišenim rizikom.

Dijabetes povezan s HbA1C od 9% ili višim, standardnom mjerom kretanja glukoze u krvi, a koji bi trebao biti 7% ili niži, je bio povezan s 60% povećanim relativnim rizikom od prijema u bolnicu zbog pneumojie, dok je kod dijabetičara koji su imali 7% rizik bio 22%, u odnosu na pojedince bez dijabetesa.

Naši podaci proširuju prethodne studije i sugeriraju da je dijabetes faktor rizika za pneumoniju, zaključili su Kornum i kolege.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti