5 razloga zbog kojih trebate izbjegavati žvakaće gume!
Na tržištu se nalazi obilje žvakaćih guma s različitim okusima (cimet, lubenica, mentol, bobičasto voće, jagode i slično). Neki ih koriste za osvježavanje daha, neki iz navike ili finog okusa. Možda mislite da su žvakaće gume bezopasne, pogotovo ako se odlučite za verziju bez šećera, no one itekako mogu negativno utjecati na vaše zdravlje.
1. Gastrointestinalni problemi
Žvakanjem gutate višak zraka, što može uzrokovati bolove u trbuhu i nadutost. Kada žvačete žvakaću gumu, tada tijelu šaljete signale da je hrana na pragu ulaska u tijelo. Enzimi i kiseline se aktiviraju, kako bi probavili hranu koje nema. To može uzrokovati nadutost i pretjerano lučenje želučane kiseline, što može ugroziti sposobnost tijela da proizvodi dovoljno probavnih sokova kada zaista jedemo hranu.
Isprobajte namirnice koje pozitivno utječu na probavu!
2. Oštećenja zubi
Ako žvakaća guma sadrži šećer, to može dovesti do propadanja zubi. Ostale, koje ne sadrže šećer, sadrže kisele arome i konzervanse, koji dovode do dentalne erozije.
3. Aspartam
Većina žvakaćih guma sadrži umjetne zaslađivače, poput aspartama. Aspartam je povezan s urođenim manama i raznim oblicima karcinoma.
Saznajte mogu li žvakaće gume uzrokovati debljanje!
4. Titan dioksid
Ako ste ljubitelj žvakaćih guma koje izbjeljuju zube, najvjerojatnije sadrže titan oksid. Titan oksid je povezan s autoimunim poremećajima, astmom i Crohnovom bolešću, a može biti i kancerogen.
5. BHT (butilirani hidroksitoluen)
BHT je zabranjen u mnogim zemljama zbog svoje toksičnosti. U SAD-u se često koristi kao konzervans u gumama za žvakanje i prerađenoj hrani. BHT je povezan s oštećenjem bubrega, jetre, hiperaktivnošću kod djece i raznim vrstama raka.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345