Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Žvakaće gume debljaju?

Žvakaće gume debljaju?

Žvakaće gume debljaju?
  • Objavljeno: Utorak, 02.04.2013.
  • Broj pregleda: 6.705
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istina je da daju osvježavajući dah i ugodan okus u ustima, ali novo istraživanje pokazuju da žvakaće gume mogu povećati rizik od nakupljanja suvišnih kilograma.

Znanstvenici su sudionike podijelili u 2 grupe. Jedna grupa je prije jela žvakala žvakaću gumu s okusom mentola, a druga grupa s okusom voća.

Rezultati su pokazali da sudionicima nakon žvakanja žvakaće gume okus voća i povrća nije bio primamljv. Sudionicima je prvi odabir bio brza hrana i nezdrave grickalice.

Naime, sudionici su nakon žvakanja žvakaće gume sudjelovali u igrama za koje je glavna nagrada bila hrana kao što su voće i povrće, ali i brza hrana. Rezultati su pokazali da je upornost i želja za pobjedom u igri, gdje je nagrada bila omiljeno voće i povrće, bila znatno manja nakon žvakanja žvake.

"Žvakaća guma mijenja okus hrane tako da će vam sok od naranče nakon žvakanja žvakaće gume, kao i nakon pranja zubi, imati loš okus", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Christine Swoboda.

Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje često žvaču žvakaće gume jedu manje obroka u danu, ali ovim istraživanjem se pokazalo da su ti obroci znatno manje hranjivi i imaju veću količinu kalorija.

Znanstvenici ističu da svaka osoba može ovakvu vrsta istraživanja provesti sama na način da vodi dnevnik prehrane. Tako u razdoblju od nekoliko tjedana zapisujte sve što ste pili i jeli, uključujući i žvakaće gume, prenosi DailyMail.

Dnevnik vođenja prehrane se pokazao uspješnim u otkrivanju raznih stvari, uključujući:

  • uzroke nadutosti
  • uzroke pojačane žgaravice
  • uzroke zatvora i proljeva
  • alergiju na neke namirnice
  • inteoleranciju na neke namirnice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti