Alkohol uzrokuje rak

Alkohol uzrokuje rak

Alkohol uzrokuje rak
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Većina muškaraca još uvijek nije svjesna da alkohol može uzrokovati rak, tvrde u zakladi za borbu protiv raka.

Britanska zaklada koja već dvadesetak godina upozorava na važnost prehrane i tjelesne aktivnosti u borbi protiv raka, "World Cancer Research Fund", pozvala je da se ulože veći napori kako bi se raširila svijest o povezanosti alkohola i raka, nakon što se otkrilo da se udio muškaraca koji su svjesni ovog rizika nije povećao u proteklih dvanaest mjeseci.

Postotak muškaraca koji znaju da alkohol doprinosi razvoju raka ostao je na 36%, no postotak žena porastao je sa 35 na 42%. Lisa Cooney, voditeljica edukacije u spomenutoj zakladi, rekla je: "Dobra je vijest što sve više žena zna da alkohol povećava rizik za rak. No činjenica da se nije povećao broj muškaraca koji su svjesni ove povezanosti trebala bi nas zabrinuti."

Gospođa Cooney dodala je da su znanstveni dokazi da alkohol povećava rizik za različite oblike raka "jači no ikada". Prema tvrdnjama jedne druge britanske zaklade koja se bavi proučavanjem raka, ustanovljeno je da je alkohol faktor rizika za rak usta, jednjaka, jetre, dojke i debelog crijeva.

Poznati američki poslovni časopis Forbes, nedavno je objavio listu o raširenosti alkoholizma u svijetu na temelju podataka iz baze Svjetske zdravstvene organizacije. Najveći alkoholičari na toj listi bili su Hrvati.

Za MojDoktor: Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti