Arterije pretile djece preuranjeno stare

Arterije pretile djece preuranjeno stare

Arterije pretile djece preuranjeno stare
  • Objavljeno: Utorak, 26.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Arterije pretile djece imaju stupanj krutosti koji je normalan kod odraslih osoba sa srčanim bolestima.

Kanadski istraživači pregledali su 63 pretile djece prosječne dobi od 13 godina te 55 djece normalne težine. Pretila djeca su imala abnormalne rezultate na ultrazvuku srca i krvnih žila koji je mjerio koliko brzo krv teče kroz tijelo.

Posebni naglasak je bio na krutosti aorte, najveće arterije u tijelu koja prenosi kisikom bogatu krv u sve ostale arterije.

„Normalna aorta ima elastične osobine koje pomažu protoku krvi. Kada se elastičnost izgubi, nastaje krutost aorte, što je znak razvoja kardiovaskularnih bolesti," objašnjava autor studije dr. Kevin Harris iz Dječje bolnice u Vancouveru.

 „Aortna krutost je povezana s kardiovaskularnim problemima i preranom smrću."

Izgleda da je proces starenja ubrzan kod aorta u pretile djece, dodaje dr. Harris.

Buduća istraživanja trebala bi ispitati je li moguće arterijsku krutost u pretile djece povratiti u normalnu elastičnost s liječenjem, kao što je poboljšana prehrana i tjelovježba, izjavio je dr. Harris.

Rezultate istraživanja komentirala je i glasnogovornica Zaklade za srčani i moždani udar dr. Beth Abramson.

„Znamo da postoji povezanost između nezdravog stila života i srčanih bolesti. No ovdje su naša djeca u opasnosti. Loša prehrana i neaktivnost prijete njihovom zdravlju i općenitoj dobrobiti. Moramo promisliti o životnim standardima koje smo prihvatili kao društvo kako bi zaštitili buduće zdravlje naše djece."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti