Pluća imaju okusne pupoljke

Pluća imaju okusne pupoljke

Pluća imaju okusne pupoljke
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudska pluća mogu osjetiti gorak okus na isti način kao i jezik, a na same osjete mogu odgovoriti na posve drugačiji način.

Tim istraživača s Fakulteta medicine u Marylandu otkrio je, suprotno onome što su mislili da će se dogoditi, kako su se dišni putovi u plućima otvorili u odgovoru na gorak okus.

Viši autor istraživanja dr. Stephen Liggett je rekao: „U početku sam mislio kako će receptori za gorki okus u plućima imati brz „borba ili bijeg" odgovor na štetan inhalant koji uzrokuje stezanje u prsima i kašalj, tako da će htjeti napustiti otrovni okoliš, ali to nije ono što smo otkrili."

„Ispada da gorki spojevi rade suprotno od onoga što smo mislili. Oni su otvorili dišne putove dublje od bilo kojeg poznatog lijeka kojeg imamo za liječenje astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti."

„Ovo otkriće bi moglo zamijeniti ili poboljšati ono što je sad u upotrebi te nam predstavlja potpuno novi pristup."

Tim je testirao gorke tvari na dišnim putovima čovjeka i miša.

Kinin i klorokinin, koji se obično koriste u borbi protiv malarije, korišteni su jer imaju gorak okus, zajedno s umjetnim zaslađivačem saharinom, koji ima gorak okus nakon konzumacije.

Dr. Liggett je dodao: „Na temelju naših istraživanja mislimo kako bi najbolji lijekovi bili kemijske modifikacije gorkih spojeva koji bi bili aerosolizirani, a zatim inhalirani u pluća putem inhalatora."

Otkriće se dogodilo uslijed proučavanja receptora mišića koji izazivaju kontrakcije i opuštanja u plućima.

Sumnja se da gorke tvari utječu na to kako kalcij kontrolira mišiće.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti