4 razloga zašto treba razmisliti o gaziranim sokovima

4 razloga zašto treba razmisliti o gaziranim sokovima

4 razloga zašto treba razmisliti o gaziranim sokovima
  • Objavljeno: Utorak, 26.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Taj nevini izgled gaziranog soka, bez obzira je li zaslađen, vjerojatno vam lagano oduzima imunitet.
Evo zašto:

Ljudi koji piju gazirana pića, umjesto zdravih pića (pod tim mislimo na nisko masno mlijeko i čisti voćni sok) imaju manju vjerojatnost da će dobiti odgovarajuću količinu vitamina A, kalcija i magnezija. Štoviše, gazirani sokovi sadrže fosforne kiseline koje umanjuju razinu kalcija i magnezija. A ove dvije hranjive tvari pomažu vašem imunitetu da radi na vrhuncu efikasnosti.

Gazirani sokovi koji sadrže visoko koncentrirani fruktozni sirup od kukuruza također sadrže visoke razine slobodnih radikala koje također povezujemo s oštećenjima tkiva, razvojem dijabetesa i općenito dijabetičkim komplikacijama.

Gazirani sokovi (i voda) u plastičnoj ambalaži sadrže otrovni kemijski spoj koje zovemo bisfenol A (BPA), a on se može otpustiti iz plastične ambalaže u sok... i na kraju završava u vama. Najnoviji dokazi povezuju BPA s bezbroj bolesti, uključujući i imunološki sustav u depresiji. Stručnjaci za javno zdravstvo preporučuju da zaštitimo djecu od izloženosti proizvoda koji sadrže BPA, posebno onih proizvoda koje konzumiraju ili koriste svaki dan.

Dijetni gazirani sokovi zapravo pridonose debljanju. Nakon istraživanja na 1.550 ljudi, zaključeno je da osobe koje piju dijetne gazirane sokove imaju 41 posto povećan rizik za povećanjem težine ili pretilost za svaku popijenu limenku ili bocu po danu! Ispada da bilo koji slatki okus signalizira tjelesnim stanicama da pohranjuju masnoće i ugljikohidrate, što vas čini gladnijima. Slatki okus također potpomaže ispuštanje inzulina, koji blokira sposobnost vašeg tijela za izgaranjem masnih stanica. Gruba istina: Nijedno objavljeno istraživanje nikada nije dokazalo kako će vam konzumiranje dijetnih gaziranih sokova pomoći da izgubite na težini.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti