Bakterije se uz pomoć kuka kreću po sistemu katapulta

Bakterije se uz pomoć kuka kreću po sistemu katapulta

Bakterije se uz pomoć kuka kreću po sistemu katapulta
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kao mali planinari, bakterije se kreću po površinama pomoću pipaka koje imaju kuke na krajevima, a mogu se dodatno odbaciti tako što naglo otpuste napetu liniju pipaka i tako se doslovno katapultiraju u željenom smjeru.

Znanstvenici se nadaju da će im ovo novo otkriće pomoći u borbi protiv razvoja biofilma koji stoje iza razvoja bolničkih infekcija.

Fan Jin i Gerard Wong s Kalifornijskog sveučilišta, uspjeli su snimiti bakteriju Pseudomonas aeruginosa kako puže kroz viskozni medij na staklu, a zatim su je analizirali kako se kreće pomoću algoritma.

Tu su u biti potvrdili ono što biolozi već dugo sumnjaju: puno bakterija koristi pipke koji izgledaju kao kosa (zovemo ih pili) i onda se uz pomoć tih malih kukica na njihovim vrhovima vuku po površini.

No, algoritmi su otkrili i nešto drugo: ponekad stražnji kraj bakterije kao da izvodi nervozan ples. Umjesto da samo povuče svoje pile, bakterija naglo otpusti jednu stranu napete linije pipaka s površine i tako kao da katapultira svoju stražnjicu preko površine. Ovim načinom stanica je otišla prema naprijed 20 puta brže nego da je samo uvlačila svoje pile.

Ovo katapultirajući pokret je tako brz da Jin i Wong smatraju kako smanjuje lokalnu viskoznost medija na kojem se nalaze. Drugim riječima, što je niža viskoznost, bakterija se lakše kreće, a to opet može biti velika prednost ako ste bakterija i žurite da se pridružite svojoj "braći" kako bi formirali biofilm.

"Slijedeći cilj je pronaći način da blokiramo ovakvo kretanje i tako spriječimo formiranje biofilma," zaključuje Wong, a prenosi portal NewScientist.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti