Bicikl ključan za dijagnozu Parkinsonove bolesti

Bicikl ključan za dijagnozu Parkinsonove bolesti

Bicikl ključan za dijagnozu Parkinsonove bolesti
  • Objavljeno: Subota, 19.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Sposobnost vožnje bicikla mogla bi biti ključna za dijagnosticiranje određenih oblika Parkinsonove bolesti nakon što su liječnici ustanovili da je to daleko jeftinije i točnije od raznih testova.

Tim istraživača iz Nizozemske objašnjava kako oni sa standardnom Parkinsonovom bolesti imaju veću vjerojatnost da još uvijek mogu voziti bicikl, za razliku od onih s atipičnom Parkinsonovom bolešću koji ne mogu.

Samo četiri posto onih sa standardnim oblikom Parkinsonove bolesti nisu bili u mogućnosti voziti bicikl u usporedbi s onima koji imaju atipični oblik stanja kojih više od polovice nije moglo voziti bicikl.

Atipični oblik Parkinsonove bolesti će vjerojatnije uključivati ​​kognitivne i probleme s pamćenjem, kao i tremor koji je povezan i sa standardnim oblikom bolesti te može zahtijevati različit tretman.

Istraživanje vođeno od strane dr. Marjolein Aerts, Wilson Abdo i prof. Bastiaan Bloem s Odjela za neurologiju u Centru za Parkinsonovu bolest u Nijmegenu nam objašnjavaju: „Mi predlažemo kako odgovor na jedno jednostavno pitanje „Možete li još uvijek voziti bicikl?", nudi dobru dijagnostičku vrijednost za razdvajanje Parkinsonove bolesti od atipičnog oblika bolesti."

Dodaju kako je ovaj način točniji od skeniranja mozga i testova leđne moždine te da je očito znatno jeftiniji.

Jedina druga opcija je probati pacijentima sa standardnim oblikom bolesti dati lijekove za standardni oblik te ako nema nikakvog odgovora, onda se prebaciti na one lijekove za atipičan oblik bolesti. Ovaj način očito odgađa učinkoviti tretman, a o gubitku novca da i ne govorimo.

Istraživači dodaju, a Telegraph prenosi: „Biciklizam zahtijeva visoko koordiniranu međuigru između ravnoteže, koordinacije te ritmičkog pedaliranja s nogama."

„Ova vještina je vjerojatno osjetljiva na suptilne probleme s ravnotežom ili koordinacijom, uzrokovane opsežnijim problemima koji nastaju kod atipičnog oblika Parkinsonove bolesti. Jednostavno pitanje o sposobnosti vožnje biciklom moglo bi se dodati na popis pitanja doktora kod dijagnoze Parkinsonove bolesti."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti