Napadi panike kod starijih žena povezani s kardiovaskularnim problemima

Napadi panike kod starijih žena povezani s kardiovaskularnim problemima

Napadi panike kod starijih žena povezani s kardiovaskularnim problemima
  • Objavljeno: Petak, 18.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Starije žene koje iskuse barem jedan jači napad panike, mogu imati povećan rizik od srčanog udara ili moždanog udara te povećani rizik od smrti u sljedećih pet godina.

Napad panike uključuje nagli razvoj straha, tjeskobe ili ekstremne nelagode u pratnji s četiri ili više dodatna simptoma. Oni se mogu javiti sporadično ili kao dio anksioznog poremećaja, kao što je panični poremećaj, socijalno anksiozni poremećaj ili razne fobije.

Dr. Jordan W. Smoller i kolege iz Massachusetts General Hospital, proučavali su 3.369 zdravih žena u postmenopauzi u dobi od 51. do 83. godine. Za potrebe istraživanja žene su ispunile upitnik o nastanku paničnih napada u proteklih šest mjeseci. Zatim su prosječno praćene kroz 5,3 godine kako bi vidjeli da li su imale srčani ili moždani udar te da li su umrle iz bilo kojeg razloga, prenosi Medical News Today.

Oko 10 posto žena izjavilo je kako su imale jači napad panike u vremenu od šest mjeseci prije istraživanja. Nakon što su se istraživači prilagodili i za druge kardiovaskularne čimbenike rizika, zaključili su kako je jedan ili više napadaja panike povezano s četiri puta većim rizikom od infarkta miokarda (srčani udar), tri puta većim rizikom od srčanog udara ili moždanog udara te gotovo dvostruko većim rizikom od smrti od bilo kojeg razloga. Ove poveznice su ostale i nakon kontrole za depresiju, što sugerira da napadi panike mogu biti odvojen, neovisan čimbenik rizika za kardiovaskularne događaje.

„Rezultati dodaju napad panike na popis emotivnih i psihijatrijskih simptoma koji su već povezani s kardiovaskularnim rizikom, uključujući depresiju, ljutnju te neprijateljski stav," dodaju autori.

Napadi panike mogu biti povezani i s drugim faktorima rizika za kardiovaskularne probleme, kao što je hipertenzija. Alternativno tome, tjeskoba može doprinijeti nepovoljnim kardiovaskularnim učincima, kao što su spazam koronarnih arterija, povećana sklonost zgrušavanju krvi ili poremećaj srčanog ritma.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti