Konzumiranje ribe može smanjiti rizik od sljepoće za polovicu

Konzumiranje ribe može smanjiti rizik od sljepoće za polovicu

Konzumiranje ribe može smanjiti rizik od sljepoće za polovicu
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumiranje ribe samo jednom ili dvaput tjedno može smanjiti rizik od razvijanja najčešćeg oblika sljepoće za gotovo pola.

Istraživanja pokazuju kako konzumiranje omega-3 masnih kiselina, koje najčešće nalazimo u limenkama lososa i tune, može spriječiti pojavu makularne degeneracije povezane s dobi, a to je stanje koje dovodi do postupnog gubitka vida.

Ovaj nalaz podupire prethodna istraživanja koja su pokazala slične rezultate kod muškaraca.

William Christen, voditelj istraživanja s Harvard Medical School, ističe kako se čini da riblje „tamno meso" najviše pomaže, prenosi Top news.

„Ovaj smanjeni rizik čini se da je ponajprije odgovoran zbog potrošnje konzervirane tune i ribe s tamnim mesom," dodaje Christen.

Bolest koja uglavnom napada osobe iznad 40 godina, ona funkcionira tako da im tehnički oduzima vid stvarajući crnu točku u središtu njihovog vida, a onda se ta točka polako s vremenom širi.

Uz očekivanja kako će se broj oboljelih od makularne degeneracije povezane s dobi utrostručiti u narednih 25 godina kako stanovništvo stari, postoji hitna potreba za novim otkrićima na tom području.

Tim istraživača s Harvard Medical School se dodatno koristio s drugim istraživanjem u kojem je sudjelovalo više od 38.000 žena, a sve kako bi dobio točnije nalaze. Sve sudionice na početku istraživanja nisu imale makularnu degeneraciju povezanu s dobi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti