Biološka terapija je 1400 oboljelih od upalnih reumatskih bolesti vratila u život

Biološka terapija je 1400 oboljelih od upalnih reumatskih bolesti vratila u život

Biološka terapija je 1400 oboljelih od upalnih reumatskih bolesti vratila u život
  • Objavljeno: Utorak, 06.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Od gotovo 85.000 oboljelih od upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj, nešto manje od šest tisuća kandidati su za biološku terapiju, no zbog financijskih ograničenja u bolnicama, ona im još nije dostupna.

Preko 93 posto oboljelih od upalnih reumatskih bolesti potvrdilo je kako im je biološka terapija omogućila samostalnije obavljanje svakodnevnih aktivnosti i značajno poboljšala kvalitetu života, a njih 80 posto ponovno su postali radno sposobni. Pokazala je to anketa koju je tijekom rujna provela Udruga Remisija, želeći utvrditi konkretne učinke biološke terapije, koja je velikoj većini oboljelih u Hrvatskoj još uvijek nedostupna. Naime, trošak biološke terapije u prvih se godinu dana pokriva iz proračuna bolnica, što značajno umanjuje šanse ulaska novih pacijenata u program terapije. S druge strane, limiti bolnica za skupe lijekove, unatoč prošlogodišnjoj najavi, nisu se promijenili.

Anketu su putem internetske stranice Udruge Remisija ispunili mnogobrojni pacijenti, ali i članovi njihovih obitelji, od koji je čak 76 posto potvrdilo kako oboljeli uz biološku terapiju u svakodnevici funkcioniraju gotovo kao i prije oboljenja. Štoviše, njih 85 posto primijetilo je poboljšanje kvalitete cjelokupnog obiteljskog života, jer u obavljanju svakodnevnih aktivnosti oboljeli prestaju ovisiti o pomoći ukućana. Više od 72 posto oboljelih, zahvaljujući biološkoj terapiji, uvelike je smanjilo izostanke s radnog mjesta zbog bolovanja, a 88 posto njihovih radnih kolega primijetilo je poboljšanja u radnoj sposobnosti i samostalnosti.

Zbog dokazanog, iznimnog unapređenja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji, Udruga Remisija proces liječenja biološkim lijekovima naziva vraćanjem u život, te se snažno zalaže da terapija bude dostupna što većem broju oboljelih - svima koji su, prema anamnezi, kandidati za ovaj oblik liječenja. Takvih je, prema procjenama stručnjaka, u Hrvatskoj 5.800, što znači da u ovom trenutku čak 4.400 oboljelih čeka priliku za biološku terapiju, jedini oblik liječenja koji daje rezultate. Za usporedbu, samo u susjednoj Sloveniji se na milijun stanovnika za biološku terapiju izdvaja četverostruko više sredstava, dok Španjolska, Francuska i Njemačka izdvajaju 4 do gotovo 7 puta više nego Hrvatska.

„Izlaskom HZZO-a iz državne riznice početkom ove godine, sukladno najavi ministra zdravlja Siniše Varge, povećana su sredstva za posebno skupe lijekove, no to, na žalost nije dovoljno. Potrebno je osigurati da trošak biološke terapije od prvog dana snosi HZZO, jer u ovom trenutku imamo dvostruka financijska ograničenja; liječenje biološkom terapijom u prvih godinu dana o teret bolničkih proračuna, a tu je i limit HZZO-a za ustanove koje koriste sredstva iz fonda skupih lijekova. Zahvalni smo i ministru i drugim uključenima što su prepoznali i podržali naša nastojanja, pa vjerujem da će se u što skorije vrijeme iznaći način da svaki pacijent dobije svoju priliku za kvalitetan život“, rekao predsjednik Udruge Remisija, Nenad Horvat.

Od upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj boluje oko 85.000 osoba, među kojima zasigurno postoje potencijalni kandidati za primanje biološke terapije. Iako predstavlja značajan neposredni trošak za zdravstveni sustav, uvođenje biološke terapije u konačnici kompenzira troškove za društvo jer smanjuje broj izostanaka s posla, kao i broj odlazaka u prijevremenu mirovinu, a značajno smanjuje utrošak sredstava sustava zdravstva. Pacijent, koji se oporavljen vraća na posao, kroz doprinose sudjeluje u plaćanju vlastite terapije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti