Simptomi reumatoidnog artritisa za koje niste znali

Simptomi reumatoidnog artritisa za koje niste znali

Simptomi reumatoidnog artritisa za koje niste znali
  • Objavljeno: Subota, 23.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Reumatoidni artritis je bolest koja uzrokuje kroničnu upalu na području zglobova i mišića. Veliki broj ljudi koji boluje od reumatoidnog artritisa to ni ne zna jer misle da su simptomi neizostavan dio starenja. Simptomi reumatoidnog artritisa su tijekom prvih stadija bolesti jako suptilni i ne narušavaju kvalitetu života, a kasnije postaju sve intenzivniji.

Kratkoća daha

Reumatoidni artritis utječe i na funkcioniranje pluća. Može uzrokovati oštećenja samih pluća ili tkiva koje okružuje pluća.

Upala na području srca

Upala se može javiti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući i područje srca. Nažalost, ova upala ne uzrokuje fizičke simptome, ali je smrtonosna. Osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa imaju povećan rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i srčanog udara.

Sokovima od voća i povrća ublažite simptome artritisa!

Suhe i crvene oči

Suhe oči se javljaju kod oko 5% oboljelih od reumatoidnog artritisa. Oči postaju suhe, nadražene i vrlo često crvene.

Manjak apetita

Manjak apetita i naglo mršavljenje su također vrlo česti simptomi artritisa. Kada osoba konstantno osjeća bolove, apetit polako počinje slabiti a vrlo često se javljaju i mučnine. Vrlo je važno održavati zdrave prehrambene navike kako biste održali zdravlje drugih dijelova tijela. Uostalom, povećanjem unosa određenih namirnica možete ublažiti simptome reumatoidnog artritisa.

Isprobajte začine koji ublažavaju simptome artritisa!

Bolovi u mišićima

Mišići u sve većoj mjeri preuzimaju ulogu zglobova na sebe. Postaju opterećeniji i počinje se javljati bol. Mišići u kojima se bolovi najčešće javljaju su oni koji okružuju zglobove.

Reumatoidni čvorovi

Reumatoidni čvorovi su male bolne kvržice ispod površine kože koje se javljaju oko zahvaćenih zglobova. Čvrste su na dodir i mogu biti različitih veličina, od veličine zrna graška pa sve do naranče.

Ukočenost

Jedan od najčešćih simptoma reumatoidnog artritisa je ukočenost koja je najčešća u jutarnjim satima kada su mišići i zglobovi još uvijek nezagrijani. Ponekad je ta ukočenost toliko intenzivna da je osobi otežano hodanje pa čak i ustajanje iz kreveta.

Provjerite kako olakšati ustajanje iz kreveta ako imate artritis!

Natečenost

Osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa vrlo često osjećaju natečenost na području zglobova. Uzrok natečenosti je zadržavanje vode. Koža postaje napeta, poput balona. Voda ponekad ulazi u same zglobove ili mišiće koji okružuju zglobove.

Bolovi

Bolovi su neizostavan dio reumatoidnog artritisa. Upala zglobove čini vrlo osjetljivima, a nakon nekog vremena počinje stvarati nepovratna oštećenja koja bolove čine još intenzivnijima.

Crvenilo

Upaljeni zglobovi mogu uzrokovati crvenilo kože. Crvenilo je posljedica povećanog protoka krvi kroz zahvaćeni dio tijela. Upaljeni zglobovi su na dodir topli, zbog čega može pomoći stavljanje hladnih obloga.

Provjerite kako na prirodan način ublažiti simptome artritisa!

Kroničan umor

Kroničan umor je vrlo čest simptom reumatoidnog artritisa. Kada osoba boluje od reumatoidnog artritisa, provodi dane vodeći borbu s bolovima. To je iscrpljuje na fizičkoj i mentalnoj razini.

Slabost

Slabost, odnosno opći manjak energije i osjećaj kao da bolujete od gripe ili prehlade, je vrlo čest simptom reumatoidnog artritisa koji je uzrokovan kroničnom upalom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije