Zašto volimo artičoke?

Zašto volimo artičoke?

Zašto volimo artičoke?
  • Objavljeno: Utorak, 06.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da artičoke imaju odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Artičoke su dobar izvor niacina, magnezija, fosfora, kalija i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, folne kiseline i mangana.

Potiču rad probavnog sustava

Artičoke potiču proizvodnju žuči, eliminaciju toksina i sudjeluju u prevenciji probavnih tegoba, uključujući zatvor, nadutost i plinove.

Potiču rad jetre

Rezultati istraživanja američkih znanstvenika, objavljeni u časopisu Journal of Biological Trace Element, su pokazali da artičoke, zahvaljujući odličnim antioksidacijskim svojstvima, potiču rad jetre i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti jetre.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da artičoke mogu pomoći u prevenciji kancerogenih stanica. Moćna antioksidacijska svojstva artičoka smanjuju razinu slobodnih radikala i sudjeluju u prevenciji kronične upale, koja je jedan od vodećih faktora rizika za nastanak kancerogenih stanica.

Potiču rad metabolizma

Artičoke su odličan izvor mangana kojeg tijelo koristi za razgradnju kolesterola i stanica masti, a istovremeno potiču apsorpciju hranjivih tvari. Ako pokušavate potrošiti suvišne kilograme, stručnjaci savjetuju da povećate unos artičoka.

Saznajte zašto je dobro jesti artičoke!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti