Zašto volimo artičoke?

Zašto volimo artičoke?

Zašto volimo artičoke?
  • Objavljeno: Utorak, 06.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da artičoke imaju odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Artičoke su dobar izvor niacina, magnezija, fosfora, kalija i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, folne kiseline i mangana.

Potiču rad probavnog sustava

Artičoke potiču proizvodnju žuči, eliminaciju toksina i sudjeluju u prevenciji probavnih tegoba, uključujući zatvor, nadutost i plinove.

Potiču rad jetre

Rezultati istraživanja američkih znanstvenika, objavljeni u časopisu Journal of Biological Trace Element, su pokazali da artičoke, zahvaljujući odličnim antioksidacijskim svojstvima, potiču rad jetre i smanjuju rizik od nastanka niza bolesti jetre.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da artičoke mogu pomoći u prevenciji kancerogenih stanica. Moćna antioksidacijska svojstva artičoka smanjuju razinu slobodnih radikala i sudjeluju u prevenciji kronične upale, koja je jedan od vodećih faktora rizika za nastanak kancerogenih stanica.

Potiču rad metabolizma

Artičoke su odličan izvor mangana kojeg tijelo koristi za razgradnju kolesterola i stanica masti, a istovremeno potiču apsorpciju hranjivih tvari. Ako pokušavate potrošiti suvišne kilograme, stručnjaci savjetuju da povećate unos artičoka.

Saznajte zašto je dobro jesti artičoke!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti