Bol i težina poroda

Bol i težina poroda

Bol i težina poroda
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Inadekvatna kontrola boli povezana s teškim porodima.

Trudnice koje ne prime odgovarajuću epiduralnu analgeziju imaju povišen rizik od teškog poroda, o čemu su izvijestili kanadski istraživači u časopisu «American Journal of Obstetrics and Gynecology», objavljeno je na Reuters Healthu.

«U Sjevernoj Americi i većem dijelu svijeta,» rekao je vodeći istraživač dr. Haim A. Abenheim za Reuters Health, «žene uobičajeno primaju epiduralnu analgeziju za olakšanje boli tijekom trudova. Ono što smo mi uočili je da u onim slučajevima kada je epiduralna analgezija bila suboptimalno učinkovita, uočena veća učestalost carskih rezova.»

Abenheim i dr. William D. Fraser s University of Montreal, Quebec pregledali su podatke od 1 756 žena s trudovima koje su bile uključene u istraživanje s epiduralnom analgezijom. Epiduralna anestezija uključuje infuziju lijekova kroz tanki kateter stavljen u prostor koji okružuje leđnu moždinu u području donjeg dijela leđa, što bi trebalo uzrokovati gubitk osjeta u donjem dijelu tijela.

Od spomenute skupine, njih 191 (10,9%) imale su suboptimalnu kontrolu boli i povišen rizik od neželjenih ishoda. Slaba analgezija je povećala izglede za carski rez za gotovo tri puta i rizik od oštećenja okolnih struktura vagina za gotovo dva puta.

Rezultati su također pokazali da je bilo nemoguće poboljšati rezultat poroda s pokušajima «dostizanja» analgetskog učinka dodavanjem analgezije. Ako je početna analgezija bila suboptimalna, u tom slučaju je žena bila izložena riziku teškog poroda.

«Iako točan mehanizam koji se nalazi u podlozi ovih rezultata nije siguran,» zaključio je dr. Abenheim, «neuspjeh u postizanju ili olakšavanju osjećaja boli s epiduralnom anestezijom mogao bi biti znak za povišen rizik od carskog reza ili poroda potpomognutog instrumentima.»

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti